Ga naar de mobiele website
^ Top

Rechter verplicht Apache tekst van Bart Debie te publiceren

Het Vlaams Belang zette Bart Debie woensdag uit de partij na Facebook-opmerkingen over de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel.
BELGA Het Vlaams Belang zette Bart Debie woensdag uit de partij na Facebook-opmerkingen over de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel.
De voorzitter van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg heeft de site Apache.be donderdag via de procedure van eenzijdig verzoekschrift verplicht een tekst te publiceren.

Daarin houdt ex-Vlaams Belanger Bart Debie vol dat de opmerkingen van hemzelf en zijn partner Valérie Seyns op Facebook niets te maken hadden met de gezondheidstoestand van Marie-Rose Morel, maar wel met het verkrijgen van een vergunning voor een handelszaak.
 
De redactie van Apache laakt de gebruikte procedure omdat ze geen kans kreeg om zich voor de rechtbank te verdedigen. De redactie kon ook niets anders dan de tekst te publiceren omdat de rechter een dwangsom van 1.000 euro per dag dat deze niet gepubliceerd is, had opgelegd.
 
Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten VVJ, "betreurt dat voor de zoveelste keer een rechter in kortgeding en op eenzijdig verzoekschrift een nieuwsmedium heeft veroordeeld, dit keer tot het publiceren van een tekst, zonder dat de betrokken redactie werd gehoord". Debie had volgens hem voldoende klassieke kanalen om zijn ongenoegen te formuleren. (belga/mvdb)

Meer over


Meld een bug