Rechter: "Vastgoedwebsite niet in vaarwater van notariaat"

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de organisatoren van de vastgoedwebsite eenmaal-andermaal.be vrijgesproken van inmenging in een openbaar ambt. De rechter volgde de argumenten van de verdediging dat de website geen echte openbare verkopen houdt, aangezien de biedingen niet bindend zijn.

Op eenmaal-andermaal.be kunnen mensen sinds begin 2010 een bod uitbrengen op onroerende goederen. De website werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars. Na de bieding worden de verkoper en de kandidaat-koper met elkaar in contact gebracht.

De Nationale Kamer van Notarissen en het Genootschap van Notarissen van de Provincie Antwerpen vinden dat dergelijke verkopen enkel door hen mogen worden georganiseerd. Zij stelden zich dan ook burgerlijke partij in deze rechtszaak, waarbij het openbaar ministerie een boete van 2.750 euro met uitstel en één maand cel met uitstel voor de organisatoren had geëist.

Volgens de rechter gaat het echter telkens om een voorstel van de kandidaat-kopers en niet om een akkoord met bindend karakter. Dat behoort tot de gebruikersvoorwaarden van de website en wordt dan ook geacht door zowel bieders als makelaars en verkopers geweten te zijn. De rechtbank vond geen sluitend bewijs dat het in de praktijk toch om een bindend akkoord zou gaan en sprak de organisatoren dan ook vrij bij gebrek aan bewijs. (belga/tma)

www.eenmaal-andermaal.be