Rechter spreekt agenten vrij die ruzie in Turks café hardhandig neerslaan: "Het wettelijk gezag moet aanvaard worden"

Dit beeld uit een filmpje van de vechtpartij toont hoe de agenten vuistslagen uitdeelden aan de cafégangers om ze te overmeesteren.
Foto Patrick Lefelon Dit beeld uit een filmpje van de vechtpartij toont hoe de agenten vuistslagen uitdeelden aan de cafégangers om ze te overmeesteren.
Vier agenten van de Antwerpse lokale politie zijn hun boekje helemaal niet te buiten gegaan bij de hardhandige arrestatie van enkele Turkse cafégasten. Zij worden vrijgesproken. De rechter waarschuwt in een gedetailleerd vonnis iedereen die denkt zich te verzetten tegen de politie. “Het wetttelijk gezag moet aanvaard worden. Anders is het einde zoek.”

De caféruzie van 2 augustus 2014 in het café Ceko66 in de Van Kerckhovenstraat in Antwerpen zorgde destijds voor heel wat ophef toen een gsm-filmpje op sociale media werd verspreid. Zo kon iedereen zien dat een zestal agenten slaags raakten met de Turkse broers Skender en Kasim T., en hun vader Rasim T.

Rasim T. was eerder die avond stomdronken uit het café gezet en had daarbij klappen gekregen. Wat later kwam Rasim T., gesteund door zijn zonen Skender en Kasim verhaal halen bij de cafébaas. Eén van de zonen had een tafelpoot als wapen meegebracht.

Enkele politieploegen kwamen ter plaatse en hadden heel wat moeite om eerst vader T., en daarna ook de twee zonen te arresteren. De agenten gebruikten pepperspray, deelden klappen uit met de matrak en verkochten enkele vuistslagen en trappen.

De procureur vond dat zowel de familie T. als de agenten buitensporig geweldadig waren geweest. Voor de Turkse broers - vader Rasim is ondertussen overleden - vroeg hij celstraffan van 6 en 8 maanden. Voor vier van de zes agenten vorderde hij 4 maanden met uitstel.

“Filmpje toont enkel climax”

De rechtbank veroordeelde de Turkse broers vanmorgen tot 8 maanden celstraf. De strafeis tegen de agenten werd volledig van tafel geveegd. Zij worden vrijgesproken.

In hun vonnis stellen de rechters dat het gsm-filmpje slechts de climax van de caféruzie weergeeft. “Het filmpje toont niet hoe de agenten eerst de verdachten waarschuwen, dan pepperspray gebruiken, dan de wapenstok hanteren en uiteindelijk moeten slaan en trappen om hun wettelijk doel, zijnde de arrestatie van de drie leden van familie T., te bereiken."

"Opvallend daarbij is het verschil van gebruikt geweld tegen de twee zonen. Bij de arrestatie van Kasim T. neemt een agent één arm in een houdgreep en gebruikt verder geen geweld omdat Kasim T. zich niet verzet. Bij de arrestatie van Skender T. komt meer geweld te pas. Hij rukt zich los, klampt zich vast aan een tafelpoot en haalt uit naar de agenten. Dat verklaart waarom de agenten meer geweld nodig hadden om hem in de boeien te slaan.”

De rechters leggen in detail uit hoe rationeel de agenten te werk zijn gegaan en hoe zij het geweld tijdens hun tussenkomst geleidelijk hebben opgebouwd

Advocaat Walter Damen

Advocaat Walter Damen, die de agenten verdedigde, is tevreden met het juridisch sterk onderbouwde vonnis. “De rechters leggen in detail uit hoe rationeel de agenten te werk zijn gegaan en hoe zij het geweld tijdens hun tussenkomst geleidelijk hebben opgebouwd. Die opbouw is helemaal in lijn met de wet op het politieambt. “

Ook korpschef Serge Muyters van de Antwerpse politie is zeer tevreden met de vrijspraak van zijn vier agenten. “Ik heb altijd het volste vertrouwen gehad in de rechtbank. Ik ben tevreden voor mijn medewerkers dat het incident nu met deze vrijspraak kan worden afgesloten.” 
141 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieven Cleymans

  Straf hing wel 4 jaar boven hun hoofd

 • Christine Laevers

  Ik ben tevreden. Het gezag van rechtgeaarde politieagenten moet gerespecteerd worden. Die mensen doen een verschrikkelijke job en komen in aanraking met de meest chaotische mensen (door drank of drugs).

 • Anita Billen

  Dit is een rechtvaardige rechter . Bravo.

 • Fragger Smet

  Wie niet wil luisteren moet maar voelen! Dat geldt voor "iedereen" zowel voor oude en nieuwe Belgen!!!

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Allez onze Rechtstaat functioneert dat TOCH nog soms !