Rechter oordeelt: België moet kinderen van IS-strijders niet repatriëren uit Syrië

Vrouwen en kinderen in het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar de twee Belgische IS-vrouwen vastzitten. (Illustratiefoto)
AFP Vrouwen en kinderen in het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar de twee Belgische IS-vrouwen vastzitten. (Illustratiefoto)
De Belgische staat is niet verplicht zes kinderen van twee Belgische IS-strijdsters te repatriëren. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter beslist. De kinderen zitten samen met hun moeders in een Koerdisch gevangenenkamp, maar volgens hun advocaat, meester Walter Damen, bestaat het gevaar dat de vrouwen en hun kinderen binnenkort naar IS-gebied worden teruggebracht. Wellicht heeft de Belgische staat wel de morele plicht zich hun lot aan te trekken, maar die morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn, omdat België in de vluchtelingenkampen geen rechtsmacht heeft, aldus de rechter.

De twee IS-weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië. Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken zij opnieuw met hun kinderen naar Syrië. In maart 2018 werden zij door de Antwerpse correctionele rechtbank bij verstek nog tot vijf jaar cel veroordeeld. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het intussen over zes kinderen gaat, van wie de oudste vijf jaar is en de jongste net twee maanden.

"Het gaat zeker niet om geradicaliseerde jongeren", pleitte meester Damen. "Het gaat wel om kinderen die de Belgische nationaliteit hebben. België moet hen repatriëren; de minister van Justitie heeft zelf verklaard dat het onze plicht is. Bovendien waarschuwt de Staatsveiligheid dat het risico bestaat dat die vrouwen en kinderen naar IS-gebied teruggebracht worden."

Rechtsmacht

Volgens de Brusselse kortgedingrechter tonen de moeders niet aan dat de Belgische Staat in Syrië, in de Koerdische zones van Syrië of in het vluchtelingenkamp waar ze verblijven enige rechtsmacht heeft. Ze kunnen zich dan ook niet beroepen op het EVRM (Europees verdrag voor de Rechten van de Mens) om hun repatriëring te eisen. De omstandigheid dat de vrouwen de Belgische nationaliteit bezitten, en hun kinderen de Belgische nationaliteit zouden bezitten, verandert daar volgens de rechter niets aan.

"Op grond van het Kinderrechtenverdrag", oordeelt de kortgedingrechter, "heeft de Belgische Staat wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken, maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen."

Doordat de Belgische Staat over geen enkele bevoegdheid beschikt in het gebied waar de kinderen zich bevinden, kan de rechter de Belgische Staat niet verplichten om de kinderen te repatriëren.

Beroep

Ook de verklaring van de minister van Justitie kan geen basis vormen om de regering te verplichten de kinderen te repatriëren, aldus de rechter. "De beslissing van de ministerraad houdt enkel een beleidsverklaring in zich. Dit is enkel een intentie, die geen geen subjectief recht tot repatriëring creëert. De Belgische Staat wijst er op dat nog heel wat belangrijke obstakels moeten overwonnen worden om een terugkeer te kunnen faciliteren. Er is ook nog geen procedure uitgewerkt, maar de diensten van de regering zouden daaraan werken."

Volgens de rechter tonen de moeders ook niet aan dat hun kinderen zich in een gevaarsituatie bevinden. Het enige bewijs daarover zijn volgens de rechter persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is en die worden tegengesproken door andere berichten.

De moeders kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).425 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois stras

  dominique castelein , dit is inderdaad correct verwoord ...het zit in de genen en daartegen kan je niets doen , het is een gevaar .Laat ze ginder ,want je gaat ook de familie naar hier halen in het kader van gezin hereniging en dit kan ver gaan ...ik weet het uit zeer ,zeer goede bron m.a.w. niet van horen zeggen!!!

 • dominique castelein

  die kinderen hebben de genen van hun ouders,maw ginder laten evenals de ouders en eventueel de grootouders ook naar ginder sturen,een gevaar voor Vlaanderen

 • Wilfried Vanden Berg

  Alle beide 25 jaar ,en alle beide al drie kinderen? Doen die daar niks anders dan......Men beweerd dat men daar in gevaarlijk gebied is? En toch .......

 • Danny Damiaens

  Ik kan je soms volgen guido maar deze keer slaat je bal compleet mis,de bedoeling van deze opzet is na kinderen terug zullen de moeders volgen.Dit is geen reddingsactie van gestrande belgen maar terroristen van hoogste level en als de Koerden ze blijven gevangen houden is dat hun goed recht.

 • guido Bervoets

  Ik betaal genoeg belastingen en taksen om dat door de overheid laten op te knappen Vera. Daar betalen we trouwens belastingen voor, niet alleen om zeven regeringen te onderhouden. Er wordt trouwens ook niet aan u gevraagd om die kinderen op te vangen, toch?