Rechter lost inbraak in de rechtszaal op

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 41-jarige Marokkaan uit Dilsen-Stokkem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 3.000 euro voor twee inbraken die hij in Genk en Maasmechelen pleegde. De man die tijdens het vooronderzoek alles ontkende, werd vorige maand door de rechter zo onder druk gezet dat hij nog een derde inbraak toegaf waarvoor hij niet terecht stond.

Op 30 maart slaat de Marokkaan in het midden van de nacht de ruit van een geparkeerde wagen in en wil hij ervan door gaan met een sporttas die in de auto ligt. Hij gaat hierbij zo luidruchtig te werk dat hij zowel de eigenaar als een buurvrouw wakker maakt. De zwaar dronken man kan met de sporttas in zijn bezit gearresteerd worden. Vooraleer hij in de boeien kan worden geslagen, breekt de man zijn sim-kaart in twee en slikt die door.

Tijdens zijn verhoor en de daaropvolgende huiszoeking weigert hij elke medewerking.

Handschoen met bloeddruppel
Tijdens het onderzoek komt ook aan het licht dat zijn DNA werd teruggevonden tijdens een inbraak in Maasmechelen van april vorig jaar. Daar ging hij samen met enkele andere inbrekers aan de haal met verschillende gepersonaliseerde juwelen en een professioneel fototoestel. In het huis werd een handschoen met een bloeddruppel teruggevonden en zijn gsm-nummer werd op het ogenblik van de inbraak door een naburige gsm-mast opgepikt. Ook deze feiten ontkent de Marokkaan.

Onder de indruk van rechter
Tijdens de ondervraging op de zitting probeerde de man opnieuw een ongeloofwaardig verhaal op te hangen. De rechter was er duidelijk niet mee gediend en zette de man op zijn plek en confronteerde hem in duidelijke taal met de bewijzen. Blijkbaar was de verdachte zo onder de indruk van de rechter dat hij zijn verhaal veranderde en de twee feiten toegaf.

Toen de rechter hem ook vroeg of hij toevallig iets te maken had met een andere inbraak in Maasmechelen, waarvoor hij niet terecht stond, gaf de duidelijk geëmotioneerde man ook die inbraak in een chalet toe. Voor deze inbraak zal hij zich op een latere datum nog mogen verantwoorden. Naast de gevangenisstraf en de boete moet de man ook nog een schadevergoeding van 1.071 euro aan de eigenaar van de auto betalen.