Rechter geeft DéFI gelijk over taalgebruik dienstencheques in faciliteitengemeenten

photo_news
Het bedrijf Sodexo, verantwoordelijk voor de uitgifte van dienstencheques moet de taalaanhorigheid van Franstalige gebruikers in de faciliteitengemeenten respecteren bij de communicatie en de contacten met particulieren. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist, meldt DéFI. De partij, die zes gebruikers bijstond in hun juridische procedure, spreekt van "een nieuwe overwinning in de verdediging van de faciliteiten".

DéFI was in januari 2017 naar de rechter gestapt nadat een overleg met het dienstenchequebedrijf tot niets had geleid.

DéFI-schepen van Kraainem Véronique Carpasse wijst erop dat Sodexo zich bij de regionalisering van de dienstencheques "baseerde op een foute interpretatie van de taalfaciliteiten, die ook verdedigd wordt door de Vlaamse gemeenschap, die hiervoor reeds meermaals veroordeeld werd".

Voor de partij is de uitspraak in deze zaak, na het arrest van het Hof van Cassatie van 6 december 2018, een nieuw bewijs dat de omzendbrieven van de Vlaamse regering ongeldig en illegaal zijn.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrik De Weirdt

  Wat had je ook verwacht van een Brusselse rechtbank.

 • Jacques Delalieux

  De faciliteiten die oorspronkelijk voorzien waren om na verloop van tijd uit te doven, worden steeds maar misbruikt door de franstaligen. Met dank aan de toenmalige domme politiekers die waarschuwingen niet wilden in acht nemen.

 • Jean-Pierre Machtelinckc

  Waarom spreekt iemand over de kost van deze dienstencheques voor de belastingbetaler? De staat betaalt meer dan 23 euro per check aan een postbedrijf plus de betalingen aan Sodexo zelf......De kost van twee callcenters; eentje in Brussel en een in Bulgarije. En dit is enkel het topje van de ijsberg. Zelfs buitenlandse diplomaten die een klein fortuin verdien kunnen gebruik maken van dit systeem.

 • Patrick Martens

  Maar een boete van 25€ in het Nederlands opsturen gaat niet.

 • camiel huughe

  Het Vlaams verraad der tricolore "vlaamse" partijen wordt slechts bevestigd. Op 22 oktober 1961, de "Mars op Brussel", nu bijna 60 jaar geleden, betoogde ik met ca 60000 Vlamingen van Vroenhoven tot Roesbrugge met de overtuiging "faciliteiten=stommiteiten"..... doch de tricolore "Vlaamse" partijen luisterden niet !