Rechter erkent voor het eerst gevolgen van kanker als handicap

"Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. De rechter veroordeelde de werkgever tot het betalen van een schadevergoeding van 12.500 euro aan de werkneemster wegens discriminatie", aldus Unia.
thinkstock "Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. De rechter veroordeelde de werkgever tot het betalen van een schadevergoeding van 12.500 euro aan de werkneemster wegens discriminatie", aldus Unia.
Een werkgever had voor aanpassingen moeten zorgen, zodat een vrouw die door kanker lange tijd niet kon gaan werken toch haar job kon blijven doen. Dat zegt het Arbeidshof van Brussel in een arrest van 20 februari, aldus Unia, dat in de zaak vrijwillig tussenkomende partij was. 

"Het is de eerste keer dat een rechter de blijvende gevolgen van kanker ziet als een handicap. De rechter veroordeelde de werkgever tot het betalen van een schadevergoeding van 12.500 euro aan de werkneemster wegens discriminatie", zegt Unia.

Redelijke aanpassingen

Omdat er sprake is van een handicap mag de werkgever de vraag om aanpassingen aan de werkomstandigheden en werkvoorwaarden niet zomaar weigeren. "Dat staat in de antidiscriminatiewetgeving. Het gaat dan om redelijke aanpassingen. Zo vroeg de vrouw in kwestie, die verkoopster was, om progressief weer te beginnen werken. De werkgever weigerde dat. Kort daarna werd ze ontslagen", vertelt Els Keytsman van Unia.

Volgens het voormalige centrum voor gelijke kansen kunnen werknemers die herstellen van kanker, op basis van deze rechtspraak, aangepaste werkomstandigheden vragen aan hun baas. "Als die dat weigert, is naar de rechtbank gaan een optie. Maar bij Unia kiezen we er voor om eerst de twee partijen rond de tafel te brengen", klinkt het. 

Re-integratietrajecten

Cijfers voor België zijn er niet, maar uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 57 procent van ex-kankerpatiënten moeizame reacties ervaren van hun baas. Veel werkgevers weten volgens Unia niet altijd wat redelijke aanpassingen zijn. Ook de procedure rond re-integratietrajecten is velen onbekend. "We juichen dan ook toe dat er heel wat studiedagen over het thema georganiseerd worden. Ook onze onlinevormingen voor HR-mensen zijn een succes", zegt Keytsman. Ze wijst erop dat werknemers loyaler worden als ze niet moeten vrezen voor ontslag na hun behandeling en kunnen rekenen op flexibiliteit van de baas.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Van Hoyweghen

  Dus ik heb maar 1 werknemer nodig, dan moet ik die andere terug ontslaan of halftijds aannemen.

 • jan peeters

  Vanaf 1 april verandert de regel voor progressief werken. Je verliest 30 procent van je uitkering bij een halftijdse job,na aftrek van je belastingen,kosten voor woon-werkverkeer, ga je dus werken voor 150 tot 200 euro in de maand als je halftijds werkt.Waarom zou je je nog inzetten als zieke?Je zou wel gek zijn!

 • rik lagrou

  sommigen beseffen niet dat chemo gevaarlijk kan zijn voor anderen Discriminatie nee maar voorzorgen ja !een hand geven bij chemo wel x niet Geen risico voor anderen

 • joan vliegen

  Ben helemaal geen fan van unia. Maar als de geloofwaardigheid van dokters wordt ondergraven door werkgevers.. dan wel. Ge noemt het hoe ge wilt. Unia discriminatie maakt geen verschil. De zieke vrouw wilt terug gaan werken en krijgt dan nog de schuld ook. De werkgever is zieker in dit verhaal. Kon niet snel genoeg verdienen op kap van een kankerpatient. Ge moest u doodschamen.

 • Patrick Moorthamer

  Als er op aankomt zijn 99% hopeloze gevallen, men heeft geen sociale voeling meer, andere en beter zoals je kan uitmaken uit dit verslag