Rechter beveelt repatriëring van Belgische jihadiste en haar kind

Het kamp Al Hol in Syrië
AFP Het kamp Al Hol in Syrië
De Brusselse kortgedingrechter heeft de repatriëring bevolen van een Belgische jihadiste en haar kind uit het Syrische Al Hol, op straffe van dwangsommen. Dat is al de tweede gelijkaardige uitspraak in een maand tijd. Verwacht wordt dat België opnieuw in beroep gaat, zo schrijft De Morgen.

De Franstalige rechtbank in Brussel heeft beslist dat ons land 75 dagen krijgt om een Belgische vrouw en haar kind terug te brengen uit Al Hol, het gevangenenkamp met IS-vrouwen en hun kinderen in Syrië. In die tijd moet België aantonen dat het initiatieven daartoe neemt, zoals het afleveren van reisdocumenten. Na die 75 dagen volgen er dwangsommen van 2.000 euro per dag om België tot actie te dwingen.

L. is 28 jaar en verblijft in Al Hol sinds maart, sinds de val dus van Baghouz. Twee van haar kinderen, een tweeling, waren dan al overleden. De missie van VUB-psychologen en artsen onder leiding van Gerrit Loots heeft haar 3-jarige kind in Al Hol onderzocht. "Het kind is ondervoed, en er is een risico op uitdroging door diarree", zegt advocate Olivia Venet. L. is volgens haar advocate in het verleden bij verstek veroordeeld voor haar vertrek naar een terroristische organisatie.

Dezelfde rechter

De rechter die deze beslissing nam, is dezelfde die een maand geleden besliste tot de repatriëring van Hafsa Sliti en haar twee kinderen, aldus de krant. Ook toen kreeg de Belgische regering 75 dagen vanaf de betekening van het vonnis, maar minister Geens maakte vrij vlug bekend dat de regering in beroep zou gaan. Dat is nog niet gebeurd, maar de uitspraak is dan ook nog maar net gedaan.

Er loopt nog een ander kort geding van advocaten Lahlali en Ozdemir om een gewonde jihadist, drie IS-weduwen en hun tien kinderen vanuit Syrië over te brengen. Dat zal echter bij een andere rechter zijn, bij de Nederlandstalige rechtbank in Brussel.
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Odilon Saverien

  Ik dacht dat oorlogs misdadigers moeten berecht worden voor het oorlogstrubinaal van het leger maar niet door onze rechters want onze rechters laten duidelijk zien dat ze niet bekwaam zijn voor straffen te geven aan deze moordenaars.Geens denk eens goed na en laat je verstand werken als dit er nog is.

 • Joseph Loose

  Deze rechter zal toch even zijn cursus internationaal recht moeten herstuderen. Syrië is een souvereine staat en als een andere staat daar iets wil doen zoals iemand weghalen zullen ze toch nog even aan de Syriische autoriteiten de toestemming moeten vragen.

 • Ellen Haeke

  Allee zeg, dat heef je toch geen kans meer om naar België terug te keren. Ze zijn zelf weggegaan. Ze liegen, ze zeggen dat er geen bloed kleeft aan hun handen, het zijn moordmachines

 • Ria De Cleen

  maria decleen Al diegenen die naar Syrië vertrokken moesten onmiddellijk hun Belgische nationaliteit afgenomen worden! Gisteren op VTM zo'n schoft gehoord die zei ik heb Belgische nationaliteit en wil terug. Hij werd zwaar gewond en hier kan hij dan genieten van de sociale zekerheid die WIJ allemaal betalen! Degoutant en uitspraak rechter nog degoutanter!

 • roland schollaert

  Google eens de resolutie van verraad alles word duidelijk.