Rechtbank heropent twee dossiers met Jean-Marie Dedecker

Jean-Marie Dedecker.
BELGA Jean-Marie Dedecker.
De Hasseltse correctionele rechtbank heropent op 5 juni de debatten in twee dossiers waarbij Jean-Marie Dedecker (62) betrokken is.

Een eerste dossier betreft de inzet van een Hasseltse privédetective om de rol van Karel De Gucht (Open Vld) na te gaan bij de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne, waarbij Dedecker zelf beklaagde is. In het tweede dossier stelde Dedecker zich burgerlijke partij tegen Guy G., de voormalige voorzitter van LDD Limburg, en Liesbeth S., diens vriendin, wegens het organiseren van een perslek.

De rechtbank besliste vandaag de twee dossiers samen te voegen, maar had toch nog enkele vragen over bepaalde elementen. De rechtbank wil eerst alle partijen een standpunt laten innemen alvorens een uitspraak te doen. Die vragen gaan onder meer over de mogelijke verjaring van de strafvordering inzake laster en over de hoedanigheid van Dedecker als volksvertegenwoordiger indertijd.

Vergunning

De Hasseltse privédetective gaf toe dat ze een mondelinge overeenkomst met Dedecker van 22 november 2008 pas in mei 2009 geformaliseerd had door die door Dedecker op papier te laten handtekenen op datum van 22 november 2008. Het ging eigenlijk om een antidatering van het contract. Ze deed dat omdat ze anders haar vergunning als privédetective dreigde te verliezen via de Algemene Dienst Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken.

De privédetective kon uiteindelijk geen link vinden tussen De Gucht en de vennootschapsstructuur achter onder meer de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. In haar eindrapport stak ook een handgeschreven nota van de inkomsten van De Gucht, zijn echtgenote en hun zoon. Die inkomstengegevens zou Guy G., toenmalig voorzitter van LDD Limburg, ontfutseld hebben bij een sociale inspecteur in Hasselt.

Guy G. had de nota aan de detective gegeven, die het stuk op haar beurt bij haar eindrapport gevoegd had. Dedecker had die inkomstengegevens niet gevraagd bij zijn opdracht aan de privédetective. Volgens Dedecker waren Guy G. en zijn toenmalige vriendin verantwoordelijk voor het lekken van dat rapport aan 'VTM Nieuws', waardoor een einde kwam aan zijn politieke carrière. Dedecker zelf stapte vandaag in het huwelijksbootje.