Rechtbank geeft 'Bompa Capone' 40 maanden voorwaardelijk

rv
De rechtbank in Antwerpen heeft een bejaarde bankovervaller veroordeeld tot 40 maanden voorwaardelijk. Hij hoeft dus niet terug naar de gevangenis. De 74-jarige Jean K. - ook wel bekend als Bompa Capone - pleegde begin vorig jaar twee overvallen op de filialen van Crelan in Hemiksem en Merksem.

"Een pure wanhoopsdaad", zei zijn advocate Tanja Smit op het proces. "Omdat hij de torenhoge schuldenberg niet meer de baas kon."

Jean K. had schulden, omdat de cafés van zijn zonen, waarin hij geïnvesteerd had, failliet waren gegaan. Hij was bij vrienden te leen gegaan, maar ook zij wilden na verloop van tijd hun geld terug. De zeventiger was te beschaamd om hulp te zoeken en bedacht ten einde raad het waanzinnige plan om banken te beroven.

Spijt
"Ik heb er echt veel spijt van. Dat ik nu niet terug naar de gevangenis moet, is mij echt veel waard. Had ik maar eerder hulp gezocht, in plaats van alles zelf te proberen oplossen", zegt de man. Het Openbaar Ministerie had zes jaar effectief gevorderd, maar zo ver kwam het dus niet.

"Sorry, ik heb geen andere keuze", had de man vorig jaar met het schaamrood op de wangen gezegd toen hij in een Crelan-kantoor in Hemiksem zijn namaakpistool trok en even later met enkele duizenden euro's naar huis vluchtte. Twee weken later hetzelfde scenario in Merksem. Hij verontschuldigde zich bij de loketbediende. "Ik heb geld nodig, ik kan er niets aan doen, sorry."

Camerabeelden
Veel werk had de politie niet om de dader van de twee overvallen te identificeren. Al na drie dagen waren de speurders klaar met de analyse van telefoongegevens en camerabeelden. Omschreven de getuigen hem als zestiger, dan was de grijzende gangster in werkelijkheid nog een pak ouder. Hij werd in zijn eigen woning gearresteerd en legde vrijwel onmiddellijk bekentenissen af.

De zeventiger maakte bij de overvallen 12.520 euro buit. De man zat een kleine drie weken in de gevangenis en mocht daarna onder elektronisch toezicht naar huis.