Rechtbank doet op 5 juli uitspraak in proces terreurcel Verviers

Rechtbankvoorzitter Pierre Hendrickx.
Photo News Rechtbankvoorzitter Pierre Hendrickx.
De correctionele rechtbank doet op 5 juli uitspraak in het proces rond de terreurcel van Verviers. Dat zei voorzitter Pierre Hendrickx deze middag, na het sluiten van de debatten.

Aan het einde van de pleidooien van de verdediging kregen vandaag de beklaagden het laatste woord. Souhaib El Abdi (26), voor wie de federale procureur 16 jaar cel had geëist, richtte zich als eerste tot de rechtbank. "Ik heb vertrouwen in justitie", zei hij. "Ik heb misdrijven begaan en ik zal ermee moeten leven. Ik heb er de hele tijd spijt van. Ik zit nu al 18 maanden in de gevangenis. Ik betwist niet dat ik hier terecht zit - ik verdien het. Maar tegelijk geloof ik ook in de toekomst. Buiten de gevangenis wacht mijn verloofde en ik heb ook uitzicht op een job. Ik hoop dat u mij objectief beoordeelt."

Mohammed Arshad (28), voor wie 18 jaar werd geëist, betwistte dat hij nog een gevaar is voor de samenleving, zoals de procureur in zijn requisitoir had gezegd. "Als de gevangenis was geraadpleegd, had die een objectief kunnen geven. Ik ben geen gevaar voor de maatschappij. Ik wil de feiten waar ik verantwoordelijk voor ben niet minimaliseren. Maar het is niet omdat ik 5 keer per dag bid en meedoe aan de ramadan dat ik nog radicaal en gevaarlijk ben."

"Ik hoop dat u me een teken geeft dat ik mij op een dag opnieuw kan integreren in de samenleving", zei Arshad, die voorlopig geen uitzicht op werk heeft. "De anderhalf jaar die ik al in voorhechtenis zit voor wat ik heb gedaan, is niet veel. Maar achttien jaar is enorm. Ik hoop daarom dat u mij een tweede kans geeft." Hij voegde eraan toe dat hij momenteel in de gevangenis geen enkele begeleiding krijgt.

Marouan El Bali (27) tot slot, voor wie de federale procureur vijftien jaar cel had geëist, nam slechts heel kort het woord. Hij zei vertrouwen te hebben in de rechtbank. Omar Damache, de vierde beklaagde die nog in voorlopige hechtenis zit, was niet aanwezig op de laatste dag van het proces. Federaal procureur Bernard Michel diende de verdediging niet van repliek.

De zaak van Karim Ahalouch (29), die vanwege zijn gezondheidstoestand de voorbije weken niet voor de rechter kon verschijnen, zal afzonderlijk behandeld worden, zo werd vernomen van zijn advocate. In totaal stonden 15 andere beklaagden terecht, van wie er 9 internationaal gezocht worden en verstek lieten gaan.

Het is niet omdat ik vijf keer per dag bid en meedoe aan de ramadan dat ik nog radicaal en gevaarlijk ben

Mohammed Arshad (28)