Rechtbank Brugge veroordeelt gynaecologe (52) voor onopzettelijke doding tijdens bevalling

thinkstock
Een 52-jarige gynaecologe uit Oudenburg is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf met uitstel voor onopzettelijke doding tijdens een bevalling in 2010. Baby Nils liep een zwaar hersenletsel op en stierf enkele dagen later. Een spuit met oxytocine was de boosdoener.

Op 4 oktober 2010 beviel een vrouw uit Bredene in het Henri Serruysziekenhuis in Oostende van een zoontje Nils. Om de bevalling sneller te laten verlopen had gynaecologe V.D. het zogenoemde knuffelhormoon oxytocine ingespoten.  Hoewel de bijsluiter omschreef dat dit enkel intraveneus mocht gebeuren, spoot de arts het middel in in de spieren van de vrouw. Baby Nils bleek na zijn geboorte een zwaar hersenletsel te hebben en stierf uiteindelijk op 9 oktober in het AZ Sint-Jan.

Oxytocine

Voor de ouders van Nils staat het vast dat de beklaagde een ernstige fout heeft gemaakt. Twee colleges van telkens drie deskundigen kwamen immers tot de conclusie dat de arts onvoorzichtig was door oxytocine in een spier te spuiten, in plaats van het via een ader toe te dienen. Bovendien werden de harttonen van de foetus niet voortdurend in de gaten gehouden. 

Na acht jaar onderzoek kwam de zaak vorige maand voor de rechter. De gynaecologe vroeg de vrijspraak. Volgens haar advocaten stond het niet vast dat zij verantwoordelijk was voor de dood van het kind. Ze pleitten dat een virale infectie mogelijk aan de basis lag. Een college van deskundigen achtte die kans echter “heel klein”. Bovendien stelde het college dat “een competent en aandachtig geneesheer het middel nooit intramusculair mag toedienen zonder een continue monitoring achteraf.”

 8 maanden cel

De rechtbank achtte de gynaecologe dan ook schuldig voor de dood van de baby. “Zijn overlijden werd veroorzaakt door haar gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg. Dat gebrek is onbetamelijk voor een geneesheer.” Door het lange tijdsverloop sinds de feiten beperkte de rechtbank haar straf tot 8 maanden cel met uitstel en een geldboete van 4.125 euro. Aan de ouders van baby Nils moet ze zo’n 17.000 euro schadevergoeding betalen.

De verdediging plaatste vraagtekens bij de stelling van de deskundigen. Volgens meester Rudi Vermeiren kon het hersenletsel immers ook veroorzaakt zijn door een virale infectie.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick jonckheere

  Een collega van mij was bijna zijn kind kwijt door haar toedoen toen ze nog in Torhout werkte. Toen mijn dochter in verwachting was wist ik veel te laat dat ze bij dat horrormens zat. Gevolg: op 30 december bij een laatste onderzoek zei ze dat de dochter binnen de week ging geboren worden. Op 8 januari was her zover. Maar owee, ipv een dochter was het een zoon. Ook de geboorte liep bijna slecht af. Zouden beter schorsen voor altijd.

 • Marc Van Winckel

  Acht ! jaar onderzoek voor iets wat bij de aanvang al vaststond . Wat een lijdensweg voor die ouders . Iedereen kan fouten maken , ook dokters , maar hun fouten erkennen is zeer moeilijk in de medische wereld .

 • Marco Par

  Meester Vermeiren moet vooral zwijgen, aangezien hij incompetent is als mens en advocaat.

 • Peter Dewaele

  Ook bijna ons kind verloren bij haar. Situatie verkeerd ingeschat, en veel te ver over tijd laten komen. Op het ogenblik van de bevalling was ze (gelukkig!!!) op reis. Een collega heeft met zeer veel moeilijkheden toch kind en moeder kunnen redden. Meteen ons laatste kind, want zoiets wil je niet opnieuw meenmaken.

 • Peter Buyck

  Waauw, de advocaat die meer afweet van geneeskunde dan 6 geneesheren-deskundige...