RAW13: Duo maakte zegegebaar na dodelijke steekpartij

Brugs assisenvoorzitter Bart Meganck.
belga Brugs assisenvoorzitter Bart Meganck.
Op het assisenproces tegen RAW13 heeft de boezemvriend van het dodelijk slachtoffer Jeroen Balloey (21) zijn getuigenis afgelegd. Dylan Vandenbussche vertelde dat ze eigenlijk al aan de fietsenstalling stonden om naar huis te vertrekken.

De avond van 15 juli 2011 brachten de boezemvrienden door in een café tegenover het belaagde café Apropoo. "We zijn dan rond half één nog iets gaan eten in de Red Rooster. Het was de bedoeling om daarna terug naar de fietsen te gaan." Van aan de fietsenstalling hoorden ze dat er iets gaande was aan café Apropoo. Vandenbussche ging een kijkje nemen en werd op de voet gevolgd door Jeroen Balloey. "Plots zag ik een auto richting café rijden om de mensen op stang te jagen. Dan is Jeroen in elkaar gezakt. Ik heb zelfs niet gezien dat hij gestoken werd. Achteraf zag ik dat er een klein sneetje was, het bloedde zelfs niet."

Een andere getuige vertelde hoe hij zich bekommerde om zijn vriend Karim M'hedhebi. "Karim lag een beetje tussen de auto's, ik zag dat hij hevig aan het bloeden was. Hij was nog bij bewustzijn, maar bewoog niet meer." Even later zag de getuige de pick-up van RAW13 vertrekken. "In de laadbak zaten twee mannen die met beide armen een soort zegegebaar maakten."

Opgefokt

De ooggetuigen spraken elkaar en de inhoud van het dossier veelvuldig tegen. Zo beweerde een kennis van Christophe Decoene dat hij zag hoe Decoene neergestoken werd door Jacky Labaere. Nochtans is uit het onderzoek gebleken dat de portier in de buik werd gestoken door Kevin Derveaux. Diezelfde getuige stelde ook vast dat er die avond een rare sfeer hing in café Apropoo. "Iedereen was opgefokt, je voelde dat er iets in de lucht hing. Er werd ook gesproken over de vechtpartij van een week eerder." De getuige was dan ook niet verwonderd dat een uur voor de feiten al een blauwe pick-up werd aangevallen. "Ze vlogen er onmiddellijk naartoe, tot ze ontdekten dat het niet de pick-up van RAW13 was."

Donderdag ligt het proces een dag stil. Vrijdagochtend komt eerst het afstappingsteam aan het woord. Daarna zullen nog meer ooggetuigen de revue passeren.