Ravage: onbekenden stichten brand in Anderlechtse school

Nick Dierickx
Onbekenden hebben afgelopen nacht brand gesticht in een basisschool in de Vrije Academielaan in Anderlecht. Dat meldt het Brusselse parket. Twee paviljoens waar vijf klassen van de basisschool les kregen en de directrice van de basisschool haar bureau had, zijn in de vlammen opgegaan. Van de daders is voorlopig geen spoor.

De brand werd rond 04.30 uur opgemerkt en hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, raakten de twee klassenpaviljoens toch ernstig beschadigd.

Volgens het parket werden er brandhaarden ontdekt op twee verschillende plaatsen, wat het vermoeden doet rijzen dat het om brandstichting gaat. Voor schepen van onderwijs Fabrice Cumps bestaat daar zelfs geen twijfel meer over.

"We vermoeden dat er ook schoolmateriaal gestolen werd, aangezien er ook ingebroken is in andere gebouwen van de school", zegt de man. "Intussen kunnen we de kinderen niet opvangen temidden van het puin en de stank. We hebben ook een bedrijf aangesproken om het puin maandag te ruimen en de toegang vrij te maken naar de klassenpaviljoens die niet door de brand beschadigd werden. We hopen zo snel mogelijk een oplossing te vinden om de kinderen opnieuw les te kunnen geven."

Het gerechtelijk labo en een branddeskundige voeren ter plaatse een onderzoek uit, klinkt het.

De basisschool blijft minstens maandag en dinsdag gesloten, aldus de Anderlechtse burgemeester Eric Tomas en de schepen van Onderwijs.

Niels Dierickx
Niels Dierickx