Rapper riskeert zwaardere straf voor bedreigen Dewinter

Kevin Vanbrabandt (27) uit Peer is vandaag voor het hof van beroep in Antwerpen verschenen, omdat hij samen met Samir Belasri (23) uit Wielsbeke een raplied schreef waarin hij Filip Dewinter van het Vlaams Belang met de dood bedreigde.

Het openbaar ministerie vorderde een werkstraf van 200 uur, wat meer dan het dubbele is van de 80 uur die de beklaagde in eerste aanleg kreeg. Zijn advocaat stelde echter dat zijn cliënt door zijn professionele activiteiten geen tijd had voor een werkstraf, waarna het OM een gepaste gevangenisstraf vorderde.
 
Kankerracist
Filip Dewinter had op 21 november 2008 klacht ingediend wegens doodsbedreiging, nadat hij op de internetsite YouTube een raplied over hem met bijbehorende videoclip had ontdekt. De tekst was zeer expliciet: "Filip Dewinter, kankerracist met een grote mond, je zal sterven door middel van een dodelijke schotwond. (...) Heb je niet geleerd met Theo Van Gogh en Pim Fortuyn? Dit is Cicatris en Cyko, we zien dit niet als een grap."
 
Reactie op anti-moskeelied
Onderzoek wees uit dat 'Cicatris' Samir Belasri was en 'Cyko' Kevin Vanbrabandt. Ze hadden het liedje een tweetal jaar voordien geschreven als reactie op het anti-moskeelied van het Vlaams Belang en Samir Belasri had het op internet geplaatst. Hij werd in eerste aanleg bij verstek tot negen maanden cel en 550 euro boete veroordeeld.
 
Bedoeld als grap
Kevin Vanbrbandt had naar eigen zeggen niet de intentie om Dewinter met de dood te bedreigen of om iemand aan te zetten tot geweld, het was alleen maar bedoeld als grap. Zijn advocaat vorderde dan ook in de eerste plaats de vrijspraak en ondergeschikt een opschorting of celstraf met uitstel.
 
Filip Dewinter, die zich burgerlijke partij stelde, vroeg een bevestiging van de 800 euro morele schadevergoeding die hij in eerste aanleg had gekregen. Arrest op 18 oktober. (belga/eb)