Raoni vraagt 650 klimaatspijbelaars in Brussel mee te strijden tegen ontbossing

De indianenchef Raoni Metuktire heeft in Brussel zo’n 650 klimaatspijbelaars van Youth for Climate toegesproken, voorafgaand aan hun 19de mars voor een betere toekomst. De  bejaarde Braziliaanse milieuactivist vroeg de jongeren om steun in de strijd tegen de ontbossing van het Amazonewoud.  “Een enorme eer dat hij hier is”, zei klimaatmarsbezielster Anuna De Wever. Drie anarchistische betogers die zich halfweg van de klimaatmars afsplitsten, zijn administratief aangehouden.

“Ik ben hier om jullie steun te vragen om de vernietiging van het Amazonewoud en de dieren die erin leven tegen te gaan. Dat is het belangrijkste dat ik jullie vraag", verklaarde Raoni.

De indianenchef is momenteel op doortocht door Europa om de Europese leiders aandacht te vragen voor de gevolgen van de ontbossing in het Amazonewoud. Raoni groeide zelf op in deze "groene long van de aarde" bij een inheemse stam. Nadat ze ontdekt werden door de westerse wereld werd hij milieuactivist.

"Als ze het woud blijven vernietigen zal dat niet enkel weerslag hebben op ons, de inheemse volkeren, maar op de hele wereld", aldus Raoni die een kort stukje meeliep in de mars.

“Het is een enorme eer dat Raoni hier is, want ik heb heel veel bewondering voor de man die heel zijn leven heeft gevochten voor het Amazonewoud en het klimaat. Ik hoop dat hij hier nu ziet dat er een volgende generatie is die gaat strijden voor het klimaat en dat hij zijn strijd in vertrouwen aan ons kan overlaten” verklaarde klimaatboegbeeld Anuna De Wever.

Ook al zijn ze niet stemgerechtigd, toch blijven de jongeren ervoor strijden dat klimaat topprioriteit één is bij wie volgende week zondag gaat stemmen, en binnen de volgende regering. “Klimaat is nog altijd niet het hoofdthema en dat moet het echt zijn bij de verkiezingen. De kiezers moeten zorgen dat ze voor het klimaat stemmen. Ongeacht voor welke partij dat is, want dat moeten ze zelf uitmaken.”

Examens

Volgende week vrijdag 24 mei is er het laatste klimaatprotest van de jongeren voor de verkiezingen. Dat wordt opnieuw een wereldwijde staking voor het klimaat. En nadien gaan Anuna De Wever en haar kompanen zich eerst richten op de examens.

“Volgende week komen we nog een laatste keer op straat en ik hoop dat het enorm groot wordt. Het protest begint eigenlijk nog maar, dat zie je aan de acties en de documentaires die over de hele wereld tot stand komen. We hebben de politici de tools aangereikt via het klimaatplan van ons expertenpanel en nu is het aan hen om hier echt mee aan de slag te gaan”, besluit Anuna.

Drie administratieve aanhoudingen

Toen de stoet klimaatbetogers de Lemonnierlaan opdraaide om richting het eindpunt aan het station Brussel-Zuid te wandelen, scheidden een 50-tal anarchistische jongeren zich af en trokken ze over de Anspachlaan richting het Beursplein.

“Ze wilden eerst binnen in de McDonald’s aan het Beursplein een actie houden, maar dat werd verhinderd. Ze hielden dan buiten een sit-in met stofmaskers op. Daar heeft de politie hen omsingeld”, legt politiewoordvoerster Ilse Van de keere uit.

In totaal moesten 53 jongeren zich identificeren. Ze werden ook gefouilleerd. Drie jongeren, de aanstokers van het afgescheiden protest, werden uiteindelijk administratief aangehouden door de politie voor het verstoren van de openbare orde. Hoe oud ze zijn, is niet bekend.“Op de ramen van de Pizza Hut aan het Beursplein werd nog “Fuck the police” geschreven, maar dat opschrift werd meteen verwijderd. Verder vond er geen vandalisme plaats”, zegt Van de keere. 

Mark Baert27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Dat Europa al eens invoer van hout afkomstig van het tropisch regenwoud verbiedt. Kan op 1 dag beslist en verboden worden door onze vetbetaalde Europese commissie. Zal al iets helpen. Want het geliefde bankirai is hout uit die wouden. Geen noodzaak en alternatieven genoeg.

 • Thibault Derese

  Als ge uw privé jet recycleert kom je pas geloofwaardig over.

 • BernardRufin Desloovere

  Gelukkig. Veel, zeer veel mensen zijn nu bezig met het milieu vraagstuk Dit kan enkel leiden tot oplossingen. Met dank aan onze jeugd.

 • Ben Strubbe

  Groei en klimaat gaan perfect samen, Antonio Rinaldi, het gaat erom alternatieven te verkiezen. Wij zijn een van de meest geïndustrialiseerde regio's ter wereld (Europa) en staan in voor amper 7 % van de totale uitstoot van CO2 in de wereld. Energie zorgt net voor welvaart. Je moet je afvragen waarom massaal bossen worden gekapt in het Amazonegebied en of het echt nodig is dat wij choco eten (palmolie).

 • Christine Laevers

  Was ik Raoni geweest, dan had ik een bezoek aan België geschrapt. Hard hout in België maar niemand weet waar het gekapt werd en maar zagen dat het behoud van dat woud en te ver van mijn bed show is. Uw terrasmeubelen ook zeker ? En al de rest.