Rampoefening met drones in provincie Antwerpen

(Foto ter illustratie)
AP (Foto ter illustratie)
In de provincie Antwerpen is vandaag een grootschalige rampoefening gehouden in het kader van het Europese project "Airbeam". Er werd gedemonstreerd hoe de inzet van drones en andere teledetectiesystemen een meerwaarde kan betekenen voor de hulpverlening.

De rampoefening werd simultaan uitgevoerd op drie verschillende locaties. Zo was er volgens het scenario brand uitgebroken op de Kalmthoutse Heide en waren er ook acht leden van een scoutsgroep vermist. Tegelijk werden het Graspopfestival in Dessel en de brede omgeving van Retie getroffen door een zware storm. In Ranst was de volksgezondheid dan weer in gevaar, door een chemisch product dat uit een tankwagen lekte.

De sites werden vanuit de lucht gefilmd door vijf drones, twee verankerde ballonnen en een vliegtuig. "Die beelden zijn belangrijk voor brandbestrijding, chemische interventies, het opsporen van vermisten en inventarisatie van schade", zegt Kristine Verheyden van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO, die mee het scenario uitwerkte.

150 mensen

De informatie werd verzameld in een algemeen coördinatiecentrum, van waaruit de hulpverlening werd aangestuurd. De grootste uitdaging van de oefening was om alle teledetectiesystemen efficiënt met elkaar te laten communiceren. Aan de oefening namen 150 mensen uit verschillende landen deel. Na afloop waren alle betrokken partijen tevreden.

"Airbeam is erin geslaagd om relevante informatie heel snel en op maat aan de gebruikers te bezorgen, zodat die hun acties konden optimaliseren. Een meer gedetailleerde analyse volgt in de komende weken, maar het staat vast dat inzetten van teledetectiesystemen bij rampen bijzonder nuttig kan zijn", aldus Kristine Verheyden.