Ramadan brengt weer omstreden moslimpredikers naar Vlaamse moskeeën

RV
De ramadan brengt ook dit jaar weer dubieuze predikanten uit het buitenland naar Vlaamse moskeeën. Zo is ‘sjeik’ Said El Mokadmi op zeker drie adressen te gast, waaronder één gesubsidieerde moskee. In Nederland runde hij een internaat waar onderwezen werd dat liegen tegen ongelovigen mag en kinderen ook geslagen zouden zijn.

Het blijkt een moeilijk uit te roeien kwaal: de import van omstreden predikanten tijdens de islamitische vastenmaand. Dan staat het geloof voor moslims centraal en is er grote nood aan religieuze geleerden die daar een woordje uitleg bij geven. Het zijn vooral de radicalere stemmen die daar gebruik van weten te maken om hun diensten aan te bieden en heuse tournees op poten zetten. Dat doet ook Said El Mokadmi, die dezer dagen heel het Nederlandse taalgebied afdweilt. Zo was hij vorig weekend te gast in de moskee ‘Imam Malik’ in Lokeren en het gebedshuis ‘Hasan Ibn Thabit’ in Genk. Volgende vrijdag staat hij op het programma van de moskee ‘El Muslimine’ in Houthalen.

El Mokadmi is géén haatpredikant die openlijk tot geweld aanzet — en zelf beweert hij zelfs tegen het radicalisme te strijden. Maar kenners omschrijven zijn leer als “ultraorthodox” tot “salafistisch” en in zijn thuisland Nederland is hij allerminst een onbesproken blad. Hij runde jarenlang een imamschool met bijbehorend internaat, waar anderhalf jaar geleden behoorlijk wat opschudding over ontstond. Ouders klaagden dat hun kinderen er al op lagere-schoolleeftijd werd ingelepeld dat ze afstand moeten nemen van niet-moslims en dat liegen tegen ongelovigen mag. Er was ook sprake van strenge bestraffingen, tot slaan toe — al is dat nooit bewezen geraakt. Het internaat is intussen gesloten.

300.000 euro aan subsidies

Toen El Mokadmi in 2010 al een preek had gepland in een Hasseltse moskee, kwamen er daar vragen over tot in het Vlaams parlement — waarna het moskeebestuur verklaarde dat het nooit groen licht had gegeven om hem te ontvangen en de man inderhaast van het programma werd geschrapt. Dat hij nu toch weer zijn opwachting maakt, ligt niet noodzakelijk aan het radicale karakter van de moskeeën die hem ontvangen. Zo is het gebedshuis in Genk een erkende moskee die de afgelopen tien jaar meer dan 300.000 euro aan subsidies ontving. Maar heel erg goed toekijken op wie ze laat prediken, lukt blijkbaar nog niet. De moskee in Houthalen liep haar erkenning wél mis door een negatief advies van de Staatsveiligheid en verschaft ook vaker een podium aan radicale predikanten uit het buitenland.

Ook in Antwerpen was er zopas nog een omstreden moslimpredikant uit Nederland te gast: Imad El Idrissi, die verbonden is aan de As-Soennah-moskee in Den Haag. Dat gebedshuis geldt nog steeds als zwaartepunt van de radicale islam in het land. Op 22 april gaf El Idrissi een ramadanlezing in een cultureel centrum dat aan de Bredabaan in Merksem opgericht is door drie Irakezen. Dat werd ons gesignaleerd door Peter Velle, een gewezen moslimbekeerling die de strijd heeft aangebonden tegen het radicalisme. Dat hem dat niet overal in dank wordt afgenomen, bewijst de klacht die de moskee ‘De Koepel’ tegen hem ingediend heeft. Ze noemt het lasterlijk dat Velle haar omschreef als een jihad-moskee, verwijzend naar het feit dat de imam van het gebedshuis in 2015 met enkele van zijn volgelingen naar Syrië trok om zich daar aan te sluiten bij de Islamitische Staat.

RV