Raket Belgisch leger gaat per ongeluk af in Bertrix: vier militairen gewond, waarvan één ernstig

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
In het Waalse Bertrix zijn vier militairen gewond geraakt bij een ongeval met een raket. Dat meldt het leger. Een van de militairen is er erg aan toe. In de namiddag was hij buiten levensgevaar en in een stabiele toestand, meldt een legerwoordvoerder.

Het ongeval zou gebeurd zijn in het munitiedepot van Jéhonville-Bertrix. Een raket is er per ongeluk afgegaan tijdens een onderhoudsoperatie, zegt commandant Olivier Séverin.  De politie kwam snel ter plaatse, net als een MUG-team. De omgeving werd afgezet. Het leger heeft een onderzoek ingesteld.

Drie militairen raakten lichtgewond, een andere militair werd ernstig verwond naar het ziekenhuis van Libramont gebracht. Zijn toestand zou intussen stabiel zijn. "De man kon praten met zijn chef en de familie werd verwittigd", zegt commandant Olivier Séverin. Identiteit en graad van de militair worden niet bekendgemaakt.

Het munitiedepot van Bertrix, in 1991 en 1992 gebouwd door de Amerikanen, is met 280 deels ondergrondse bunkers het belangrijkste van het Belgisch leger. Het depot maakt deel uit van de vliegbasis van Jehonville. Volgens Defensie beantwoorden de bunkers, met muren van 30 centimeter gewapend beton en een laag aarde van een meter dik aan de strengste NAVO-normen voor de opslag van explosieven. 

In 2011 vielen er al twee lichtgewonden toen een obus ontplofte nadat een kist op de grond was gevallen.

Een van de ingangen van het munitiedepot in Bertrix.
BELGA Een van de ingangen van het munitiedepot in Bertrix.28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ingmar Guillaume

  Hahahaha, één van de ingangen. Niet te schatten. Als gepensioneerd militair weet ik dat we er niet goed aan toe zijn na jarenlange linkse geïnspireerde besparingen, maar da's erover, gasten. Serieus, weet jullie reporter wel waarover het gaat?

 • Luke Vincke

  Als de toestand van de bunker ondergronds dezelfde is als deze van de ingang, dan verwondert het me niet dat er ongelukken gebeuren.... :-)

 • Jean West

  Als men niet weet waarover men spreekt komen er natuurlijk domme reacties.

 • Tom Van Havere

  Bende zeveraars allemaal!

 • Robin Van Kerschaver

  Niemand gaat nonchalant om met munitie bij Defensie. Domme reacties op een spijtig ongeval. Iemand zo maar beschuldigen terwijl je niets van de juiste omstandigheden kent getuigt van "Domheid in de hoogste graad"