Rajoy verheugd na antwoord Michel: "Hij is mijn enige gesprekspartner"

Charles Michel: "Er is een politieke crisis in Catalonië, niet in België"

De Spaanse premier Mariano Rajoy (PP).
EPA De Spaanse premier Mariano Rajoy (PP).
De Spaanse premier Mariano Rajoy reageert tevreden op het antwoord van premier Michel in de Kamer. Die zei vanmorgen dat de politieke crisis zich in Spanje bevindt, "niet in België". 

"Ik ben het volledig eens met premier Charles Michel", verklaarde Rajoy op Twitter. "Hij is mijn enige gesprekspartner. We moeten de wet en de onafhankelijkheid van de Belgische en Spaanse rechters respecteren." Rajoy sneert met zijn uitspraak ook weinig subtiel naar de N-VA-ministers Jan Jambon en Johan Van Overtveldt, die zich de voorbije dagen openlijk vragen stelden bij de opsluiting van Catalaanse ministers in Spaanse gevangenissen.

Oproep tot dialoog

De reactie van Rajoy komt er na de verklaringen van Michel deze voormiddag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken tijdens een actualiteitsdebat over de Catalaanse crisis. Hij herhaalde zijn oproep tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen en benadrukte dat het gerecht zijn werk moet doen inzake het Europese aanhoudingsmandaat tegen Carles Puigdemont en zijn regeringsleden. De Belgische regering moet zich hierover niet uitspreken.

 Charles Michel zei vandaag in de Kamercommissie: "Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges".
EPA Charles Michel zei vandaag in de Kamercommissie: "Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges".

Michel erkende dat de Catalaanse crisis in België reacties hebben uitgelokt, buiten en binnen de regering. Na de aankomst van de voormalige Catalaanse premier in België heeft de premier de regeringsleden discretie - "maar niet tot eeuwigheid" - gevraagd tot hij uitleg bekomen had over de reden van de komst van Carles Puigdemont naar België. Die uitleg heeft hij intussen gekregen. "De regering heeft sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges".

'De regering heeft sinds dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges'

Charles Michel

Scheiding der machten

Volgens de premier heeft de zaak een juridische weerslag, zowel in Spanje als in België. Maar het zal geen weerslag hebben op de Belgische regering, aldus Michel, die naar de scheiding der machten verwees. De premier wees er nog op dat elke Europese burger in België asiel kan aanvragen. Het is niet de Belgische regering die zich hierover moet uitspreken, maar de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, die in volledige onafhankelijkheid beslist. 

Michel sprak zijn vertrouwen uit in de Belgische diplomatie, die solide en efficiënt is. Hij voegde er nog aan toe dat er regelmatige contracten met de Spaanse en Europese autriteiten zijn om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan.

De komst van de Catalaanse leider naar ons land heeft heel wat reacties binnen de Belgische regering uitgelokt.
Photo News De komst van de Catalaanse leider naar ons land heeft heel wat reacties binnen de Belgische regering uitgelokt.

Belgische ervaring

Premier Michel benadrukte dat hij sinds de eerste dag opgeroepen heeft tot een politieke dialoog in Spanje. Enkel zo kan er een duurzame politieke oplossing komen, zei de premier, verwijzend naar "onze eigen interne ervaring", onder meer in de communautaire dossiers waarin conform de eigen wetten en grondwet stappen vooruit gezet worden. Hij zei te hopen dat de verkiezingen van 21 december in Catalonië "een democratisch rendez-vous zullen zijn".

Imagoschade?

Premier Michel werd tijdens het actualiteitsdebat - met massale persbelangstelling, ook uit Spanje - bestookt met vragen van nagenoeg alle Kamerfracties. Vooral de Franstalige oppositiepartijen hadden het daarbij over de uitspraken van de N-VA-regeringsleden van de afgelopen dagen en de woorden van dank van Puigdemont dinsdagavond in Bozar aan het adres van de N-VA. Die regeringspartij schaadt het Belgisch imago op internationaal en Europees vlak, vonden Julie Fernandez Fernandez (PS) en Catherine Fonck (cdH). Voor Olivier Maingain (DéFI) is zelfs de status van Brussel als Europese hoofdstad in gevaar.

"Wie van de Spaanse crisis een Belgische crisis wil maken, moet nog een paar borden paëlla eten", besloot Peter De Roover (N-VA) uit het actualiteitsdebat. Hij wees erop dat de N-VA steeds gezegd heeft dat de toekomst van Catalonië een zaak van de Catalanen is. Andere partijen mengen zich in de Spaanse interne aangelegenheden door te pleiten voor de eenheid van Spanje, vond hij.

'Wie van de Spaanse crisis een Belgische crisis wil maken, moet nog een paar borden paëlla eten'

Peter De Roover (N-VA)170 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Een reactie van Michel zou hier wel gepast zijn. Gesprekspartner ok, maar niet in zijn functie als dictator van Spanje.

 • Ronny Ooijen

  Anna Vandenberg,Dus volgens u ontvangt bijvoorbeeld Mertens van PVDA evenveel als De Wever van N(V)-A?Wat zij van de huidige meerderheidspartijen straks zullen ontvangen als afscheidsvergoedingen en pensioenen,weet ik ook niet.Die vergoedingen van toen waren gewoonweg absurd hoog.

 • René Schoeters

  Catalonië gaat over véél geld, dát wil Rajoy niet kwijt want anders zou er wél gepraat worden!

 • Peter Nols

  Het is de NVA die gemeenten doet fusioneren en ter tegelijk landen wil opsplitsen, ikke niet meer begrijpen.

 • Arno Delarue

  Wat als de burgemeesters van de de faciliteitengemeenten een referendum zouden organiseren (en winnen) en de aanhechting aan Brussel zouden uitroepen? Zou de NVA dan ook over respect van de democratie spreken?