Radicale islam in opmars: bijna honderd salafistische organisaties in België

ANP XTRA
De Staatsveiligheid telt bijna honderd salafistische organisaties in ons land, zowel moskeeën, religieuze centra als onderwijsinstellingen. De radicale stroming in de islam is in opmars, meldt De Tijd.

De Staatsveiligheid heeft bij al die organisaties een of meer verontrustende zaken vastgesteld. Er predikt een salafistische imam, de bestuurders zijn aanhangers van het salafisme, ze worden gefinancierd door een salafistische organisatie of een deel van de bezoekers zijn aanhangers van het salafisme.

Er worden geen cijfers bijgehouden over hoeveel salafistische organisaties er elk jaar bij komen. Maar “in België wordt effectief een toename waargenomen van groepen en initiatieven die verbonden zijn aan het salafisme”, laat de Staatsveiligheid weten via antwoorden die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf op vragen van Open Vld-senator Lionel Bajart.

“Zeer kleine minderheid”

Tegelijk nuanceert de Staatsveiligheid die vaststellingen. Want de overproductie van salafistische boodschappen via het internet geeft die stroming wel meer zichtbaarheid dan de gematigde stemmen in de islam, maar het blijft een zeer kleine minderheid als je kijkt naar de totale moslimbevolking in ons land.

Minister Geens benadrukt dat er niet alleen in de moslimwereld een radicalisering is, en dat salafisten niet noodzakelijk jihadisten zijn. “Die zijn een minderheid.” Volgens Geens is het wel “een fenomeen dat we moeten bewaken”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Uiteraard moeten we de financiering zeer goed in het oog houden, en dat doet Staatsveiligheid.”
330 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerd Peeters

  Bravo overheid, en jullie laten zoiets toe, onze veiligheid telt niet of wat?

 • Marc Baeyens

  Dat zal de moslim partij cD&v niet graag horen. Radicale moslims zijn geen probleem voor die partij. In feite moedigt zij de radicalisering van de autochtone bevolking die zich bedreigt voelt aan ipv te bekampen.

 • Baldwin Schepers

  Men oogst wat men zaait dit is op Belgie van toepassing

 • Carl Parker

  Paul Mulder: zal niet gebeuren, de jeugd is in de meerderheid en hebben een andere visie op het leven. Daarom niet de meest juiste, niet toekomstgericht.

 • Jos Plessers

  Het begin van het einde voor ons,de Belgen met 1 paspoort is al ettelijke decennia geleden van start gegaan.Onze voorvaderen vochten tegen de islam.Heden ten dage moeten wij het onderspit delven,doordat wij steeds maar moeten toegeven aan HUN wil,omdat WIJ worden gedwongen door incompetente regeringsleiders zoals Merkel en die van ons.Verkiezingen/stemmen op VB haalt niks uit.Wij worden stilaan verdreven uit ONS land.