Raadslid van 'Waar is je boerka, achterlijke koe' staat op lijst Vlaams Belang in Kortrijk

Gemeenteraadslid Steve Vanneste (Vlaams Belang) uit Kortrijk.
Peter Lanssens Gemeenteraadslid Steve Vanneste (Vlaams Belang) uit Kortrijk.
Gemeenteraadslid Steve Vanneste (onafhankelijk) krijgt plaats vijftien op de lijst van Vlaams Belang. Opmerkelijk, want Vanneste kwam in opspraak nadat begin augustus een racistisch filmpje opdook. "Hij is persoonlijk en publiek zwaar door het stof gegaan. Hij nam meermaals uitdrukkelijk afstand van de uitspraken die avond en verontschuldigde zich. Hij wil de partij blijven steunen en wij geven hem die kans", zegt kopman Wouter Vermeersch.

In het filmpje maakt Vanneste zich boos over het lawaai aan een nachtshop in de Rekkemsestraat in Marke. Hij slingert de aanwezigen allerlei verwijten naar het hoofd, zoals 'waar is je boerka, achterlijke koe'. Het filmpje ging viraal. Einde verhaal in de politiek? Toch niet, Vanneste vertelde maandag na de gemeenteraad dat hij alsnog aan de verkiezingen deelneemt. Hij verliest wel plaats drie en krijgt een nieuwe kans op plaats vijftien. 

“Mijn taalgebruik was niet correct die nacht, ik excuseer mij. Ik wou de dag nadien een gesprek met de nachtwinkelier, maar die wilde niet”, zegt Steve Vanneste. “Ik doe toch mee omdat ik me niet laat veroordelen. Ik ben geen heilig mens, maar ook geen slecht mens. Een racist? Helemaal niet. Kom naar mijn café in Ieper. Iedereen is er welkom. Het zint me wel niet hoe onze multiculturele maatschappij in elkaar zit. Ik heb het dan over fundamentalistische islamstromingen zoals het salafisme en wahabisme. Die groepen tolereer ik niet. Waarom ik die nacht dan zo reageerde? Ik was thuis aan het relaxen. Er was lawaai aan de nachtwinkel, wat mij stoorde. Ik riep vanop mijn terras ‘zwijg eens’, waarna ik uitgedaagd werd om naar beneden te komen. En mijn zelfbeheersing verloor.

Hersens beschadigd

"Weet u: eind oktober 2017 was ik bijna dood nadat ik bij een vriend in Marke van de trap viel. Ik liep toen een hersenbloeding op. Mijn frontale hersenkwabben zijn beschadigd, waardoor ik sneller mijn zelfbeheersing verlies. Ik neem nu medicatie en zal een training impulscontrole volgen. Een alcoholprobleem, zoals sommigen beweren, heb ik niét. Ik neem ook geen drugs. Het mocht niet gebeurd zijn, die nacht. Maar ik en mijn vriendin werden wel al lang getreiterd. Fluimen op mijn auto, kauwgom in onze brievenbus, tot de spreekwoordelijke druppel kwam. We verhuizen eind november, naar Rollegem bij Kortrijk.

“Hij verdient een tweede kans als mens, maar niet als politicus, het is belachelijk dat hij toch mag meedoen aan de verkiezingen”, vindt Waqar Mahmood, de uitbater van de nachtwinkel. “Ik aanvaard zijn excuses niet. Hij ging te ver en blijft ons het leven zuur maken. Zo riep hij recent vanop de straat ‘zijn ze al voor de drugs geweest’. Al was dat filmpje op sociale media verspreiden misschien niet de juiste manier. Dat wij hen zelf treiteren? Er kan iemand iets gezegd of gedaan hebben, maar ik hou mij daar zelf niet mee bezig”, aldus Mahmood. Er loopt tegen Vanneste een klacht wegens laster en eerroof. Vanneste diende zelf klacht in wegens schending van de privacy.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Verschaeren

  Schitterende gast...vb heeft in ieder geval al mijn stem!!

 • Leo Duym

  Succes Steve. --- @Gino Denil zegt: iemand die zijn zelfbeheersing verliest is niet geschikt om in de politiek te gaan. --- Beheerst liegen en doordacht bedriegen mag dan wel in de politiek? Dan heb ik liever iemand die nu en dan het achterste van zijn tong laat zien. In het geval van Steve zou ik ook mijn zelfbeheersing verliezen en zaken zeggen die niet netjes zijn, en dat zonder ik daarvoor een hersenbloeding moet hebben gehad.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  In kortrijk ? Bij topper Quicky ? Niet mogelijk, deze kandidaat verdient meer als een tweede kans ... Laat hem echter eerst tweede kans onderwijs volgen ....

 • andre van de wege

  steve onze steun heb ge

 • ka Van der Linden

  ga ervoor Steve.