Raadkamer bevestigt aanhouding echtgenote Melikan Kucam

Ook de echtgenote van N-VA-politicus Melikan Kucam is aangehouden.
rv Ook de echtgenote van N-VA-politicus Melikan Kucam is aangehouden.
De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding bevestigd van de echtgenote van Melikan Kucam. Zij werd vorige week opgepakt in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Haar man zit al bijna zes maanden in voorhechtenis.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam zich fors zou laten betalen hebben om Assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak op de lijst met kandidaten voor een humanitair visum te zetten. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die lijsten opstelde.

Getuigen benaderd?

Melikan Kucam werd midden januari aangehouden op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam ontkent de aantijgingen. Hij zit intussen al bijna zes maanden in voorhechtenis. Ook zijn zoon belandde een tijdje achter de tralies, maar werd in maart vrijgelaten onder voorwaarden.

Vorige week werd de echtgenote van Kucam aangehouden. Zij zou opnieuw getuigen benaderd hebben en het gerecht vermoedt dat zij hen gevraagd heeft om hun verklaringen aan te passen. 

In beroep

Haar advocaat Frédéric Thiebaut liet na afloop weten dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer. “Ik zie niet in waarom ze nog langer in de cel zou moeten blijven. Voor haar vier kinderen is dit een drama, nu niet alleen hun vader, maar ook hun moeder achter de tralies zit.” 

Door beroep aan te tekenen verschijnt de vrouw binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling, die moet beslissen of ze al dan niet verder aangehouden blijft. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.