Raadkamer Antwerpen verlengt aanhouding van gebedslezer in zaak Layla A.

De gebedslezer in de zaak van Layla A., het meisje van 18 dat in oktober 2009 stierf na een duiveluitdrijving, blijft in de cel. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen vandaag beslist. De man gaat in beroep en overweegt om voor de kamer van inbeschuldigingstelling een zitting met open deuren te vragen.

De gebedslezer zit al zes maanden in voorhechtenis en kan daar dus om verzoeken. "Hij wil zich verdedigen in het openbaar, want de publieke opinie ziet hem als de grote schuldige, omdat hij al zo lang in de cel zit", zegt zijn advocaat Abderrahim Lahlali. Hij benadrukt dat de lange voorhechtenis vooral een gevolg is van de illegale status van zijn cliënt, waardoor hij als vluchtgevaarlijk wordt beschouwd. De ouders van Layla A. werden in december al vrijgelaten.

Brandwonden
Zij geloofden dat hun dochter bezeten was door duivels en hadden daarom de gebedslezer ingeschakeld. Die had verschillende sessies met het meisje, maar hij blijft erbij dat hij niets anders gedaan heeft dan het voorlezen van koranverzen. Met de gruwelijke brandwonden die later op haar lichaam werden aangetroffen, heeft hij naar eigen zeggen niets te maken.
 
De gebedslezer wordt verdacht van het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, de ouders van Layla A. van mededaderschap. (belga/ypu)