Raad van State vindt schadevergoeding voor gewonde agent te karig

Abdeslam kon op 15 maart 2016 ontsnappen na een schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Een week later zouden de aanslagen in Brussel plaatsvinden.
BELGA Abdeslam kon op 15 maart 2016 ontsnappen na een schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Een week later zouden de aanslagen in Brussel plaatsvinden.
De Raad van State fluit Justitie terug ­nadat die een agent van de speciale eenheden een zeer karige schadevergoeding toewees. Dat bericht Het Nieuwsblad. De agent raakte zwaargewond tijdens een hevig vuurgevecht met terrorist Salah Abdeslam.

Tijdens het proces over deze schietpartij - volgens het parket een moordpoging op de agenten met een terroristisch motief - werden Abdeslam en zijn kompaan finaal veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 300.000 euro aan de agent, onder meer omdat politie en ziekenfonds niet al zijn onkosten dekken. "Maar omdat de daders geen financiële middelen hebben, moesten we bij de Commissie voor ­Financiële Hulp aankloppen", zegt zijn advocaat Tom Bauwens.

De commissie - die onder de FOD Justitie valt - oordeelde evenwel dat de agent slechts recht had op 37.500 euro. De agent en zijn raadsman hadden het maximumbedrag gevraagd dat de commissie uitkeert: 125.000 euro. Daarom trokken ze naar de Raad van State, die de agent gelijk geeft en de beslissing van de commissie nu vernietigt.

De bevoegde commissie moet nu met andere commissieleden een volledig nieuw oordeel vellen.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • nivarlet jacques

  Dank u minister Geens. Het gaat precies van uw wedde af, wat ik normaal vind.

 • Frank Bervoets

  Als de ontslagvergoeding voor onze politiekers maar hoog genoeg is dan is alles OK. Voor de mensen die ervoor werken en hun leven riskeren is dat minder belangrijk.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Goed zo! En nog vel te weinig daarvoor dat hij bewust zijn leven op het spel zette en daardoor een zware revalidatie moet/moest doorlopen.

 • Hendrik Vandaele

  De daders hebben geen financiële middelen ? Wie betaalt dan hun (top)advocaten? Of werken die Pro Deo ,dus op kosten van de gemeenschap ? Stel je even voor.

 • Lucien Switten

  Justitie in België: daar moeten we terecht beschaamd over zijn.