Raad van State vindt onbelast bijklussen tweemaal discriminerend

Thinkstock
De Raad van State vindt de regeringsmaatregel die werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden toelaat om voor 6.000 euro per jaar onbelast te kunnen bijklussen discriminerend. 

De Raad wijst erop dat de regeling mogelijk tweemaal discriminerend is. Eigenlijk zegt hij dat verscheidene van de activiteiten die onder de regeling vallen zowel door een bijklusser als door een zelfstandige of werknemer kunnen worden uitgeoefend. Hij vindt het niet evident dat die bijklusser dat werk onbelast zou kunnen doen, terwijl een werknemer daarop wel belastingen en socialezekerheidsbijdragen zou moeten betalen.

Daarnaast vindt de Raad van State het discriminerend dat de regeling alleen openstaat voor wie al een andere professionele hoofdactiviteit heeft - als werknemer of zelfstandige - en voor gepensioneerden. Hij vindt het discriminerend dat bijvoorbeeld huisvrouwen- of mannen of wie minder dan vier vijfde werkt niet in aanmerking komen.

Premier Michel: "We zitten op koers"

Dat het wetsontwerp over onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar en de effectentaks nog niet op punt staan, zoals ook de Raad van State in recente adviezen aanstipt, is volgens premier Charles Michel normaal. "We hebben in juli (toen het zomerakkoord werd voorgesteld, red.) nog gezegd dat we nog gigantisch veel werk voor de boeg hadden voor de implementatie van die maatregelen. We gaan de opmerkingen nu in de schoot van de ministerraad bestuderen en verderwerken. Maar we zitten op koers", zei de premier vrijdag na de ministerraad.

Over de volgende concrete stappen, wil de premier zich niet uitspreken. De adviezen "zullen in de schoot van de ministerraad worden bekeken". Michel benadrukt wel dat daarvoor eerst alle adviezen - zoals ook die van de Nationale Bank - voorhanden moeten zijn. "We hebben eerst een volledig overzicht nodig."

Dat beide wetsontwerpen uit het zomerakkoord nog niet op punt staan, is volgens Michel normaal. "We hebben in juli nog gezegd dat we nog gigantisch veel werk voor de boeg hadden voor de implementatie van de maatregelen. Maar we zitten op koers. We gaan nu voortwerken, mét sérieux, zoals altijd."

Minister Peeters wil adviezen niet zomaar opzij schuiven

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil niet dat de adviezen over het onbelast bijklussen zomaar worden opzij geschoven. Dat werd vernomen op zijn kabinet, na het kritische advies van de Raad van State over die maatregel uit het Zomerakkoord. De Raad van State is niet de eerste die zijn licht over het onbelast bijklussen liet schijnen. Ook de Nationale Arbeidsraad en tal van organisaties uit het middenveld zien de maatregel niet zitten. "Als je die adviezen allemaal wil opzijschuiven, waarom moet je ze dan nog vragen?", luidt het in de omgeving van minister Peeters. "Het zou toch wel eigenaardig zijn die adviezen opzij te schuiven zonder ze ernstig te bekijken?"
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emmanuel duyvejonck

  Er zitten dan toch nog verstandige mensen tussen de elite!

 • Ben Strubbe

  Dan Midden, een dopper kan toch niet bijklussen zonder (een deel van) de uitkering ter verliezen.

 • Gino Denil

  Het is een maatregel die de regering in de toekomst toelaat om nog wat meer te morrelen aan de al te lage pensioenen. Je kan toch gaan bijwerken. En aangezien de sociale zekerheid verder uitgehold wordt is dat nog een extra reden om daar verder in af te bouwen.

 • van roy jozef

  en hoe gaat de pensioendienst uitkeringen uw bijverdiensten verrekenen? uw bijverdienste percentage verrekend per maand inhouden op uw pensioen? daar zwijgt men stilletjes over. ik heb een inhouding maandelijks op mijn pensioen van 34 euro gekregen via een herberekening door kapitaal verworven intresten op een pensioensparen hout en bouw. 90 EURO de maand ingeleverd aub!! hoor maar eens goed bij uw pensioendienst voor ge iets stoms doet.

 • Dany Herman

  Iemand die op swt gezonden werd om plaats te maken voor jongeren kan niet bijklussen en wordt later nog eens gestraft terwijl die meer dan 40 jaar braaf zijn bijdrage betaald heeft En bel eens een loodgieter om uw lekkende kraan te herstellen dan hebben ze geen tijd, maar bel om nieuwe badkamer en ze staan dezelfde dag op uw stoep om offerte te kunnen maken