Raad van State verwerpt vraag Dewinter om goedkeuring VN-Migratiepact te schorsen

Filip Dewinter vanmiddag in de Kamer.
BELGA Filip Dewinter vanmiddag in de Kamer.
De Raad van State verwerpt de vraag van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) om de beslissing van de federale regering om het VN-Migratiepact te onderschrijven, te schorsen. De vorderingen die Dewinter had ingesteld, zijn in twee arresten verworpen. De Raad van State bevestigt ook dat de beslissing in de schoot van de zogenaamde CoorMulti volstond om het Belgische standpunt te bepalen. De bespreking en de goedkeuring van het pact door de ministerraad waren dus niet nodig.

Zoals bekend viel de beslissing om het ‘Global Compact for Migration’ te onderschrijven op 12 september, tijdens een vergadering van de bevoegde kabinetten en administraties van de federale en deelstaatregeringen, samen de CoorMulti genoemd. Op 3 oktober zond minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vervolgens een instructienota aan de Belgische permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, waarin formeel gesteld werd dat ons land het migratiepact zou goedkeuren op de Conferentie van Marrakech op 10 en 11 december.

Nadat vorige week de N-VA uit de federale regering verdwenen was uit onvrede over de Belgische steun voor het pact, diende Filip Dewinter twee schorsingsverzoeken bij de Raad van State in. In de eerste vordering vroeg hij de schorsing van de instructienota van 3 oktober, van de beslissing van premier Charles Michel om de nota de handhaven nadat een wisselmeerderheid in de Kamer zich voor het pact had uitgesproken, en van de “akten en/of handelingen” van de premier in Marrakesh die in de feiten neerkomen op de goedkeuring van het pact. In de tweede vordering vroeg Dewinter om de schorsing van de beslissing van de CoorMulti op 12 september.

Geen enkele van de verzoeken van de Dewinter zijn door de Raad van State ingewilligd, blijkt dinsdag uit twee arresten. De Raad van State bevestigt dat niet elke regeringsbeslissing een voorafgaand overleg in de ministerraad vereist. Met andere woorden: eens de beslissing door de CoorMulti genomen was om het VN-Migratiepact te steunen, hoefde de regering zich er niet nog eens over uit te spreken. Er bestaat geen enkele (grond)wettelijke bepaling die dat voorschrijft.

Tegelijk gaat voor de Raad van State de redenering niet op dat de regering zich sinds het ontslag van vijf N-VA-ministers en -staatssecretarissen en de daaropvolgende herschikking van bevoegdheden in lopende zaken bevindt en het migratiepact dus niet kan goedkeuren. 
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Alsof de raad van state aan de kant van ons volk zou staan!Zelfs toestaan dat een níet-legitieme minderheidsregering uit de naam van het volk en tégen de wil van het volk internationaal onze deuren wagenwijd openzet voor de hele wereld om te komen teren op onze kap.Wie zetelt eigenlijk in die raad van state?

 • Annie Broeckx

  Zonder De Winter zijn halsstarrigheid was deze knoeiboel nooit uitgekomen!Alle deelregeringen hadden het migratieplan reeds goedgekeurd in september!!! Is het misschien de achterliggende gedachte van de nva chaos te creëren in Brussel om de coalitie van Antwerpen federaal door te trekken ??

 • jan pharma

  Dit is het zoveelste bewijs dat wij niet in een democratie leven...Maar toch bedankt, Filip en moge de burgers de juiste keuze maken bij de volgende verkiezing...

 • Vincent De Wolf

  Boutsen: 100% van de Vlamingen is nog steeds maar 50% van de zetels in het parlement en dit terwijl er twee derde meerderheid nodig is voor een communautaire grondwetswijziging. Dit is het onwelriekende feit die alle Vlaamse partijen als normale dagdagelijkse waarheid kennen doch voornamelijk de eerder rechtse met vaandelvoerende V proberen te minimaliseren. Democratie in België was dood vanaf het moment dat men de gemeenschappen erkende binnen het federale parlement.

 • Eric De landtsheer

  Heeft de Raad van State wel nut? Maar geeft niet, heer Filip, zoals al meer dan 25 jaar, ik stem op VB. Nooit anders geweest.