Raad van State vernietigt reeks exportvergunningen voor Waalse wapens aan Saudi-Arabië

Wapenfabrikant FN Herstal (Archiefbeeld ter illustratie).
photo_news Wapenfabrikant FN Herstal (Archiefbeeld ter illustratie).
De Raad van State heeft vandaag een aantal vergunningen vernietigd die de Waalse regering had toegekend aan de wapenfabrikanten FN en CMI voor de levering van wapens aan Saudi-Arabië. Volgens het administratief rechtscollege heeft de Waalse regering onvoldoende aangetoond dat ze grondig heeft onderzocht of de mensenrechten in Saudi-Arabië worden nageleefd. 

Het gaat om exportvergunningen voor onder meer automatische wapens, wapens met gladde loop en munitie van FN in Herstal en voor de uitvoer van geschutskoepels voor Saudische legertanks gemaakt door CMI Defence in Seraing. Mensenrechtenorganisaties waren naar de Raad van State gestapt, die de bewuste vergunningen vorig jaar al schorste. 

“Stoppen”

"Dit moet de Waalse regering eraan herinneren dat ze moet stoppen met wapenexportlicenties voor Saudi-Arabië af te leveren", zegt Manuel Lambert, de advocaat van Ligue des Droits humains. Hij vindt dat de volgende Waalse regering het systeem van wapenexportlicenties veel transparanter moet maken.

Sinds 2009 heeft de Raad van State al verschillende exportvergunningen vernietigd. Dat heeft de Waalse regering er echter niet van weerhouden nieuwe exportvergunningen per decreet toe te kennen, onder meer voor uitvoer naar Libië.

“Achterhaald”

Willy Borsus (MR), de uittredende minister-president van Wallonië, zegt dat het oordeel van de Raad van State achterhaald is, omdat de vergunningen ofwel vervallen zijn, ofwel al uitgevoerd zijn.

Borsus merkt ook op dat de Raad van State haar eigen zienswijze heeft bijgestuurd. Zo zou de Raad in een eerder arrest gesteld hebben dat het aan de Canadese overheid toekwam om over een uitvoer van de geschutskoepels van CMI te oordelen, aangezien deze vanuit Wallonië naar Canada waren gestuurd om daar geassembleerd te worden.

Borsus zegt nog dat hij zich altijd uitgesproken heeft voor een gezamenlijk Europees standpunt over de regels voor wapenexportlicenties.

“Export gaat gewoon voort”

De vzw Vredesactie is tevreden met de vernietiging van de vergunningen, maar waarschuwt dat de export van wapens richting Saudi-Arabië gewoon voortgaat. De organisatie kon naar eigen zeggen de hand leggen op informatie die aantoont dat in mei het Saudisch schip de Bahri Yanbu zes containers aan munitie oppikte met Saudi-Arabië als bestemming. “Het gaat daarbij over dezelfde types van wapens als in de vernietigde vergunningen”, aldus Vredesactie.

Samen met de Franstalige mensenrechtenliga en de organisatie CNAPD heeft Vredesactie een strafklacht ingediend tegen FN Herstal en CMI Defence. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Hoe lager kan men zakken als men wapens aan een SA zoals we die kennen levert ? Omdat iemand anders dan levert , Is dat het argument ? Dus als iemand anders in een put springt, springt men ook. Alle commerce is dus goed zelfs met bloed aan de handen ? Ik denk aan Jemen.

 • Luc Peeters

  Dan zullen andere landen wel leveren zo simpel is dat.

 • wim CLAES

  het gebruik van legermateriaal dat mensenrechten respecteert, dan zullen vanaf nu alleen nog plumeau's in camo kunnen leveren vrees ik . CMI levert aan ongeveer elke leverancier van gevechtsvoertuigen torens met cailber van 7.62 tot 105mm. voor wat worden die gebruikt denkt ge? belgenmop 3223 variatie 4

 • FRANK WILLEMS

  Telt dit voor alle fabrieken of enkel voor de waalse.

 • Frank Louman

  FN is nog een van de top Belgische export producten , gaan we dat ook afgeven aan de Russen of Amerikanen om hun BNP te spijzen. Zeer kortzichtige politiek.