Raad van State vernietigt lokale bedrijfstaks

Bart Van Hulle.
CSA/ Coussement Bart Van Hulle.
Bart Van Hulle (Open Vld) heeft de strijd tegen de algemene belasting op economische bedrijvigheid in Maldegem gewonnen. In een arrest van de Raad van State krijgt de zakenman gelijk over de hele lijn.

Bart Van Hulle vecht al drie jaar tegen wat hij een onrechtvaardige belasting noemt. Op 23 oktober 2014 besliste de gemeenteraad om voor de aanslagjaren 2014 tot en met 2019 een algemene belasting op de economische bedrijvigheid te heffen. Samen met fiscaal advocaat Thierry Lauwers vroeg Van Hulle voor de aanslagjaren 2014 en 2015 de vernietiging van die belasting aan bij de Raad van State. Die geeft hem nu gelijk in een arrest waarin de beslissing van de gemeenteraad wordt vernietigd.

"De Raad van State heeft nu voor 2014 alvast bepaald dat de belasting strijdig is met de grondwet", zegt Van Hulle. "De gemeente zal aan alle Maldegemse bedrijven die belasting met 7 procent jaarlijkse intrest moeten terugbetalen, wat neerkomt op een bedrag van meer dan 700.000 euro. Dit is een grote overwinning, want dit arrest zou grote financiële gevolgen kunnen hebben voor de meer dan honderd andere gemeenten die ook dezelfde belasting innen."

Het arrest komt amper een dag nadat de gemeente aankondigde dat ze de personenbelasting voor de tweede keer deze legislatuur zal verlagen. Schepen van Financiën Frank Sierens (CD&V) wenste gisteren nog niet officieel te reageren. "Ik heb het arrest nog niet gezien en ga hier dan ook nog geen uitspraken over doen." 

Alternatieven

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zoekt alternatieven. Zeker omdat de federale hervorming van de vennootschapsbelasting mogelijk slecht nieuws is voor de lokale financiën. "Sommige zelfstandigen zullen een vennootschap oprichten om van dat lager tarief te genieten," zegt Jan Leroy van de VVSG in De Tijd. "Zo ontsnappen ze aan de aanvullende belasting die de gemeenten op de personenbelasting heffen en kalft de fiscale basis voor de gemeenten nog meer af."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc bolders

  Tijd dat de gewone werkende ,gepensioneerde en zieke eens naar DRS gaat met de vraag waarom zij tussen de 40%en 55% belasting moeten betalen daar waar een groot deel van zelfstandigen, bedrijven e.a. nog geen 3% betaald.

 • jean driesen

  Mr Lagrou, zou u enkele bewijzen willen voorleggen in verband met te zwaar geladen vrachtwagens? Roepen kan iedereen, maar bewijzen is wat anders. U zegt zelf dat er weinig gecontroleerd wordt, waar haalt u dan deze wetenschap vandaan?

 • rik lagrou

  maar het zijn wel hun vrachtwagens die overladen de wegen kapot rijden en door er zelden gewogen word of nooit die inkomsten niet in gemeentekas -maak een gemeente regel iedere vrachtwagen te zwaar geladen en controleer 2000€ boete voor de gemeente wegen of 50€per kg te zwaar en andere die door gemeentewegen waar zwaar vervoer niet door mag ook gemeente boeten

 • Otto-Jan Rongewaard

  Vorige week was de RVS nog een socialistisch bastion.

 • Dan Midden

  Het gaat hier over bedrijven dus de zaakvoerders ervan betalen nu al gemeentebelastingen op het loon dat ze zichzelf uitkeren. Vanaf volgend jaar gaat het minimum loon van 36 000 naar 45 000 voor zaakvoerders, ttz het loon dat je minimaal moet uitkeren aan de zaakvoerders om geen extra belastingverhoging te moeten betalen op de winsten van het bedrijf! Steden en gemeenten zouden beter eens leren correct om te gaan met hun geld!