Raad van State plaatst vraagtekens bij minimale dienstverlening spoor

Photo News
De Raad van State heeft bedenkingen bij de minimale dienstverlening bij het spoor, maar het oordeel is nog niet definitief. Dat berichten verschillende media vandaag.

De Raad van State plaatst in een juridisch advies kanttekeningen bij een wetsontwerp van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

De Raad van State vraagt zich af of de regeling niet tot juridische problemen zal leiden. Er is mogelijk sprake van een inbreuk op het stakingsrecht. Personeel dat heeft aangegeven te komen werken, kan daarna niet meer van mening veranderen. Wie zich niet registreert of zegt te zullen komen werken en toch staakt, krijgt een boete en mogelijk ook een blaam in zijn personeelsdossier. Die kan een hinderpaal vormen bij promoties en kan bij herhaalde inbreuken zelfs tot ontslag leiden. De Raad van State vraagt ook of de vakbonden niet betrokken moeten worden bij de beslissing hoeveel treinen moeten rijden.

De federale topministers bekijken of ze op basis van het advies nog aanpassingen doen of niet. Minister Bellot staat daar alleszins voor open.