Raad van State geeft positief advies aan wetsvoorstel uitbreiding abortus: volgende week nieuwe poging tot stemming in Kamer?

BELGA
De Raad van State heeft een positief advies afgeleverd over het wetsvoorstel rond de uitbreiding van abortus. Vorige week zorgde het voorstel nog voor hoogspanning in de Wetstraat, nadat het ter stemming werd voorgelegd in de Kamer. Het voorstel ligt politiek zeer gevoelig: CD&V is tegen het voorstel en koppelt de kwestie aan de regeringsvorming. De tekst werd uiteindelijk uit het parlement geëvacueerd door aanpassingen eraan opnieuw naar de Raad van State te sturen voor advies, maar dat is nu dus al afgeleverd. Volgens de Raad zijn er geen opmerkingen bij de amendementen. Daardoor kan het voorstel volgende week tijdens de laatste zitting voor de zomervakantie toch opnieuw op de agenda van de Kamer komen.

Het voorstel haalt abortus volledig uit de strafwet en verlengt de termijn van twaalf naar achttien weken. De verplichte bedenktijd wordt ingekort en er komen strafsancties voor wie abortus wil verhinderen.

PS, Groen en Ecolo vragen alvast dat het wetsvoorstel na het advies van de Raad van State volgende week donderdag behandeld zou worden. Het is al het derde positieve advies dat de Raad aflevert, er is volgens de partijen dus niets meer dat de stemming nog in de weg staat. Een brede meerderheid van socialisten, liberalen, groenen, PVDA en DéFI steunt het voorstel.

De stemming werd vorige week uitgesteld met de steun van CD&V, N-VA en Vlaams Belang: wanneer minstens 50 van de 150 Kamerleden advies vragen, moet de Raad van State zich over een wetsvoorstel of amendementen erop uitspreken.

De kwestie had eerder de formatiegesprekken nog op de helling gezet, nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez plots had aangekondigd dat de parlementsleden van zijn partij vrij mochten stemmen over het voorstel. Nochtans bestond er volgens CD&V een afspraak tussen de drie partijen die de formatie leiden, CD&V, MR en Open Vld, om het abortusdossier niet in de Kamer te behandelen, maar tijdens de regeringsonderhandelingen. Dat Bouchez die afspraak opzegde, zorgde voor ergernis bij CD&V. Partijvoorzitter Joachim Coens dreigde er zelfs mee te stoppen met zijn rol als ‘koning’ in de regeringsvorming. 

Uiteindelijk werd de ruzie bijgelegd, maar het is maar de vraag hoelang de wapenstilstand zal duren als het voorstel volgende week effectief op de agenda van de Kamer zou komen te staan. Bouchez tweette vanmiddag al dat wat hem betreft het voorstel geagendeerd kan worden zodra de Raad van State het advies had afgeleverd.

Ook bij Groen gaan ze ervan uit dat het voorstel volgende week gestemd wordt. “Volgens de normale gang van zaken komt de stemming volgende week op de agenda van de plenaire vergadering”, tweet Jessika Soors.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Vermeulen

  Kris vdnees, abortus is momenteel wettelijk toegelaten tot 12 weken zwangerschap. Ook de NVA heeft die wet (in 2019) mee goedgekeurd. Maar wat nu op tafel ligt, is onbeperkte en niet-strafbare abortus tot de dag voor de geplande geboorte. Staat het geslacht van het ongeboren kindje de ouders niet aan? Abortus! Verliest mevrouw haar werk, één maand voor de geboorte? Abortus! En als haar man probeert om dat tegen te houden, dan is HIJ strafbaar.

 • Ludo Wouters

  Vorige keer ook al gezegd, ik ben voor baas in eigen buik, maar wanneer je na 3 maanden nog geen beslissing hebt genomen dan ben je verkeerd bezig. Na 3 maanden beginnen we over een kindje te spreken, geen foetus. En aan Kris, je dochter is zeker geen moordenaar wanneer ze op tijd abortus hebben gedaan. En de morning after pil is dan zeker nog een betere oplossing.

 • Jean Pierre Dekeersmaecker

  het gaat er toch van komen, CDV moet mee met zijn tijd en de democratie respecteren. Als een meerderheid voor verlenging is dan is het maar zo

 • Gilbert Vermeersch

  Ben geen specialist ter zake, dus heb geen idee waar het juist over gaat. Dus een Vaststelling: politiek over abortus had nu niet gemoeten, men zou bijna denken dat politieke partijen, in deze cvp en ovld, de problemen zelf maken en uitvergroten. Omdat het land toch onbestuurbaar is? Bende onbekwame slungels.

 • kris vdnees

  Aan allen hier onder die tegen abortus zijn. Hebben jullie als ouder ooit zitten wachten op uw 15 jarige dochter die mazr niet thuiskomt na schooltijd? Om s avonds de politie voor de deur te hebben, uw dochter is in het ziekenhuis. Daar ligt je dochter bebloed, wenend in shock, gevonden tussen de struiken, na schooltijd verkracht door 3 gasten! Wel komt gij nu maar eens aan mijn dochter zeggen dat ze een moordenaar was. 12 jaar later nog niet verwerkt hoor