Raad van State fluit Homans terug in niet-benoeming burgemeesters

BELGA
De Raad van State fluit Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) terug in haar beslissing om de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek niet te benoemen. Dat blijkt vandaag uit een arrest van de Raad van State. Volgens de Raad van State heeft het arrest meteen tot gevolg dat de betrokkenen benoemd zijn als burgemeester. Het rechtscollege dringt er bij de Vlaamse regering ook op aan eindelijk gehoor te geven aan de rechtspraak.

Waar gaat het arrest over? In opdracht van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans verstuurde de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant in 2018 oproepingsbrieven in het Nederlands in de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel. De Franstalige meerderheden in de gemeentebesturen van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek besloten hierop zelf ook oproepingsbrieven te versturen. Dit gebeurde in het Frans naar inwoners die zich hadden laten registreren om zulke documenten in het Frans te ontvangen.

Voet bij stuk

Dat was niet naar de zin van Homans. Volgens haar was die démarche strijdig met de Vlaamse taalwetgeving die volgens haar voorziet dat Franstaligen telkens opnieuw moeten vragen om een document in hun taal te ontvangen. De burgemeesters zijn het daar niet mee eens en verwijzen naar twee eerdere uitspraken waarin de Raad van State heeft gesteld dat Franstaligen maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze de documenten in hun taal willen ontvangen.

Homans hield voet bij stuk en weigerde burgemeesters Pierre Rolin (Sint-Genesius-Rode), Frédéric Petit (Wezembeek-Oppem), Alexis Calmeyn (Drogenbos) en Yves Ghequiere (Linkebeek) te benoemen. De vier betrokkenen stapten daarop naar de Raad van State.

“Ondeugdelijk”

Eerder raakte bekend dat de Nederlandstalige en Franstalige auditeurs van de Raad van State de Raad adviseerden om de beslissing van Homans te vernietigen. De Raad van State volgt dat advies nu. Het rechtscollege herhaalt dat één aanvraag om de vier jaar volstaat. Franstaligen verplichten om elke keer opnieuw documenten in het Frans aan te vragen is een “onevenredige inperking” van de rechten van de randbewoners. “Een of andere vorm van registratie van de vier jaar geldende taalvoorkeur moet mogelijk zijn”, zo staat in het arrest.

De argumentatie van Homans dat de betrokkenen de Vlaamse taalwetgeving hebben overtreden en daardoor “niet over de morele eigenschappen en het morele gezag” zouden beschikken wordt door de Raad van State naar de prullenmand verwezen en ronduit bestempeld als “ondeugdelijk”.

“Meermaals in herinnering gebracht”

De Raad van State gaat nog een stapje verder en neemt de stugge houding van de Vlaamse regering op de korrel. Zo verwijst ze niet alleen naar de eerdere eigen uitspraken uit 2014 en 2017 over de kwestie, maar ook dat ze die “sedertdien reeds meermaals in herinnering heeft gebracht”. “De Vlaamse regering mag niet voorbijgaan aan die interpretatie”, klinkt het.

De uitspraak van de Raad van State betekent ook meteen dat de vier betrokken burgemeesters benoemd zijn. “De arresten waarbij de weigering tot benoeming van de voornoemde kandidaat-burgemeesters wordt tenietgedaan, hebben volgens de nieuwe gemeentewet automatisch de definitieve benoeming van de betrokkenen in het ambt van burgemeester tot gevolg”, aldus de Raad van State.

“Overwinning van de democratie”

Yves Ghequière (Link&Venir) uit Linkebeek reageert verheugd en opgelucht. “Het is niet alleen onze eerste overwinning op juridisch vlak, maar tevens een overwinning van de democratie”, aldus Ghequière. Hij is in de eerste plaats opgelucht omdat Linkebeek door zijn benoeming nu een schepen meer kan aanstellen. “Tot nog toe waren we maar met drie schepenen. De afgelopen zes maanden zijn voor ons dan ook bijzonder zwaar geweest om projecten te kunnen uitvoeren.”

“Ik ben zeer trots door een federale instantie benoemd te worden als burgemeester”, klinkt het bij Frédéric Petit (LB-Union) uit Wezembeek-Oppem. “België bestaat dus nog steeds.” Volgens Petit zal dit arrest ook de communautaire vrede in het land ten goede komen. Verder is ook Petit opgetogen dat door zijn benoeming als burgemeester een bijkomende schepen kan aangesteld worden.

DéFI-voorzitter Olivier Maingain reageert eveneens verheugd. Volgens Maingain had het dossier van de niet-benoeming van de burgemeesters al lang kunnen opgelost worden, “wat ons veel tijd en geld had kunnen besparen”. Door het arrest komt er “een einde aan de carroussel die de Vlaamse overheid aan de faciliteitengemeenten wilde opleggen”. Minister Homans heeft “systematisch de wetten inzake de faciliteiten overtreden”, benadrukte hij.

Homans: “Raad van State doet jarenlange consensus teniet”

Homans zelf is niet verrast dat de Raad van State haar beslissing heeft vernietigd. “Ik kan niet zeggen dat ik erg verrast ben”, reageert de kersverse minister-president vanavond. “De Raad van State knoopt hier aan bij eerdere uitspraken over niet-benoemingsbesluiten van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois.” 

Homans vindt het wel “spijtig dat hiermee een jarenlange brede consensus teniet wordt gedaan die er in Vlaanderen was over de interpretatie van de taalwetgeving”, zegt ze. Volgens haar is die consensus “jarenlang door verscheidene ministers van Binnenlands Bestuur van verscheidene politieke strekkingen toegepast, en ook altijd gevolgd geweest door de Nederlandstalige kamer van de Raad van State.”

De hele situatie is volgens Homans “een spijtig gevolg van de zesde staatshervorming”, omdat de Vlaamse regering sindsdien niet meer het laatste woord heeft over de benoeming van een burgemeester, maar wel de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State.
144 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Landsman

  Flaterkoningin snap niet dat je de brieven gewoon meertalig kan printen voor heel Belgie. We leven niet meer in de middeleeuwen!

 • Lieve Geyter

  Triestig, het wordt tijd dat die transfers gedaan zijn, elke Vlaming betaald ongeveer 950€ per jaar aan de walen en Brussel dat moet toch gedaan zijn, Vlaamse belastingbetaler is de dupe voor alles! Als ze een aparte regering willen dan ook aparte kassen zo simpel is dat, ofwel 1 kas en 1 regering!

 • Julien Van Cortenberg

  Weer een knieval van de Vlamingen. Draai deze rol eens om.dat wordt in Wallonië en Brussel aanzien als landverraad.

 • Chris Devlaeminck

  Raad van state is belgicistisch tot en met. Belgicisme is o.a., Vlaanderen pluimen ten voordele van Wallonië en Brussel. Wie dit normaal vind is het niet waard zich Vlaming te noemen. Die nutteloze overbetaalde raad van state mogen ze van morgen afschaffen.

 • Alfons Matthys

  Mevrouw Homans, Ook mijn vader heeft in 1945 het leven gelaten voor die “vod”. Schandalig bovenop dat u uw uitspraak dan als een grapje omschrijft! Alfons Matthys