Raad van bestuur van het FANC behoudt het vertrouwen in directeur Jan Bens

FANC-directeur Jan Bens.
PHOTO_NEWS FANC-directeur Jan Bens.
De raad van bestuur van het FANC heeft vandaag beslist om zijn vertrouwen in directeur-generaal Jan Bens te behouden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat weten dat hij de beslissing van de raad van bestuur van het FANC zal volgen. Bens beloofde alvast "beter op zijn manier van communicatie te letten".

Jan Bens kwam begin deze week in opspraak nadat hij in Le Soir terugblikte op zijn jaren bij Tractebel, dat hem in 1995 naar Kazachstan stuurde. Hij sprak over de "ongelofelijke corruptie" in het land en gaf aan dat hij ook zelf "enveloppes" aangeboden kreeg én uitdeelde. Maar dat laatste enkel aan een dokter die een medewerker anders niet wilde behandelen, stuurde Bens nadien bij.

Minister Jambon had gisteren in de Kamer laten verstaan dat hij pas gevolg zou geven aan deze uitspraken nadat de nucleaire waakhond zijn directeur had gehoord. Dat gebeurde vandaag en het FANC bevestigde na deze zitting het vertrouwen in Jan Bens. Bens herhaalde voor de raad van bestuur dat hij op geen enkel moment aan corruptie heeft deelgenomen.

De raad van bestuur laat in een persmededeling optekenen dat ze de "ongelukkige uitspraken van de directeur-generaal" en "het feit dat hij niet goed de impact van deze uitspraken op het vertrouwen en het imago van het agentschap heeft ingeschat", betreurt.

"Op basis van de elementen die hem zijn aangereikt, heeft de minister beslist om de beslissing van de raad van bestuur te volgen", aldus het persbericht. Op vraag van Jambon zullen voortaan alle leden van het FANC-directiecomité door een extern bureau geëvalueerd worden.

"Beter op communicatie letten"

FANC-directeur Jan Bens beseft na al de commotie dat hij beter op zijn manier van communiceren moet letten. Hij betreurt ook dat zijn uitspraken "kunnen afstralen op de integriteit, de onpartijdigheid en de betrouwbaarheid van het FANC en haar medewerkers". Bens neemt akte van de beslissing van Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, om hem in dienst te houden als directeur van de nucleaire waakhond.

Bens heeft naar eigen zeggen begrip voor de commotie die ontstond na zijn "ongelukkige uitspraken in de pers" en hij beseft "ten volle dat ik beter op mijn manier van communiceren moet letten".