PVV-coryfee Karel Poma (89) krijgt prijs Vrijzinnig Humanisme

De liberale voorman Karel Poma (89) ontvangt zondag uit handen van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) de tweejaarlijkse prijs 'Vrijzinnig Humanisme'. De prijsuitreiking vindt plaats op de Internationale Dag van het Humanisme. De prijs beloont een persoon of organisatie die getuigt van een "consequent volgehouden vrijzinnig humanistische levenshouding", zo deelt de HVV vandaag mee.

De prijs 'Vrijzinnig Humanisme' werd voor het eerst in 1988 uitgereikt. In 2007 ontving Jaap Kruithof de prijs. Andere laureaten waren onder andere Leo Apostel en Hubert Dethier.

Pluralistisch onderwijs

Karel Poma drukte volgens de HVV zijn stempel op de vrijzinnigheid in Vlaanderen. Hij was jarenlang politiek actief bij de toenmalige partij PVV (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang, de voorloper van de VLD, de huidige Open Vld). Eind 1981 werd hij vicevoorzitter van de Vlaamse regering en verantwoordelijk voor het departement Cultuur. Hij lag mee aan de basis van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen, de Filharmonie van Vlaanderen en het Festival van Vlaanderen.

De liberale voorman toonde zich ook erg begaan met pluralistisch onderwijs en was in het parlement erg actief rond de problemen van het leefmilieu, zo luidt het nog.

Baron
In 2005 kreeg Poma wegens grote verdiensten voor de samenleving van koning Albert II de adellijke titel van baron. Hij publiceerde eerder deze maand nog het boek De Verlichting.
De uitreiking van de prijs vindt zondag om 16 uur plaats in de club van KFC Germinal Beerschot op het Antwerpse Kiel.

Naar aanloop van de Internationale Dag van het Humanisme plannen de Limburgse Centra voor Morele Dienstverlening ludieke acties op diverse plaatsen, onder meer in Hasselt, Tongeren, Genk en Leopoldsburg. De vrijzinnigen zullen dan zakdoekjes met de slogan "stof tot nadenken" aan voorbijgangers uitreiken. Daarop staat ook een verwijzing naar de website van Vrijzinnig Limburg. (belga/mvdb)

UNKNOWN