PVDA zit aan 120.000 handtekeningen voor minimumpensioen van 1.500 euro netto

De PVDA voerde onder meer in Leuven actie voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto.
PVDA De PVDA voerde onder meer in Leuven actie voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto.
De PVDA heeft vandaag kerstacties gevoerd in Brussel, Leuven en Vilvoorde om de eis voor de invoering van een algemeen minimumpensioen van 1.500 euro netto per maand kracht bij te zetten. De teller van het aantal handtekeningen na het indienen van de burgerwet staat inmiddels op 120.000.

De extreemlinkse partij verzamelde eerder de noodzakelijke 100.000 stemmen voor het indienen van de eerste burgerwet. Dat verzoekschrift werd op 11 december neergelegd in de Kamer.

“We mikken nu op 250.000 handtekeningen", zegt Line De Witte, gemeenteraadslid voor PVDA in Leuven naar aanleiding van de kerstactie in de universiteitsstad. Vijftien partijleden deelden aan het station enkele tientallen kerstballen uit aan voorbijgangers. "De mensen vonden het symbolische geschenk een leuk signaal", stelde De Witte na afloop.

Virtueel kerstgeschenk

Op het Muntplein in Brussel kregen voorbijgangers een virtueel kerstgeschenk van 250 euro aangeboden door een 25-tal militanten en parlementsleden. "Die som is het verschil tussen het gemiddelde Belgische pensioen van 1.250 euro en ons streven naar 1.500 euro", zegt Françoise De Smedt, fractievoorzitster van PVDA-PTB in het Brussels Parlement. "Gepensioneerden zijn in ons land een risicogroep om in de armoede terecht te komen. Dat geldt extra voor vrouwen, van wie de helft niet eens een pensioen van 1.000 euro heeft."

Het beoogde minimumpensioen kost de regering volgens PVDA jaarlijks 2,8 miljard euro. "In ons voorstel komt 1 miljard van een miljonairstaks, het tweede miljard van het aanpakken van fiscale fraude en nog eens 1 miljard van eerlijke sociale bijdragen van fatsoenlijke jobs", stelt De Witte.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  Dit is geen belachelijk voorstel want ze zeggen niet dat iedereen dat zal krijgen ,je moet wel 40 jaar gewerkt hebben .Als en politiek wat meer rekening houd met de mensen en geen domme eisen stellen om het land te splitsen maar terug naar één regering gaan is er geen probleem om dat te betalen.

 • Ronny Ooijen

  Indien papegaaiengedrag een werkomschrijving zou zijn, zijn velen van zij die hier reageren hard werkende personen. Enkel Peter Vanderleyden is niet te lui om enig opzoekwerk te verrichten.

 • Joris De Crom

  Joris De Crom Wie zou daar voor niet tekennen, maak van het pensioen bedrag een netto bedrag. Weer een pak minder werk voor de administratie.

 • Lea Van Heybeeck

  Hoe kan nu iemand die nooit gewerkt heeft en altijd aan de zuurstoftank heeft gehangen ook 1500€ pensioen krijgen? Hoe kan je dit nu als partij gaan verantwoorden? Dit zal NIEMAND aanvaarden en terecht!

 • Paul Vanmaldeghem

  Niet moeilijk dergelijke petities te organiseren maar eigenlijk houden ze de mensen voor de gek want er is gewoon geen geld voor. Veel mensen moeten met minder rondkomen wat pensioen betreft, maar stel eerst eens de vraag hoeveel ze hebben bijgedragen in hun leven. Wees gewoon eerlijk tegen de mensen in plaats van ze systematisch te belazeren.