PVDA: “We gaan ons opdringen bij onderhandelingen”

PVDA is één van de winnaars van de verkiezingen en zal de "authentieke stem van links" laten horen in de vijf parlementen. Dat was de boodschap van een tevreden voorzitter Peter Mertens en partijwoordvoerder Raoul Hedebouw na afloop van het partijbestuur. PVDA zag het aantal parlementsleden stijgen van 8 naar 42 en is voortaan vertegenwoordigd in vijf parlementen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het aantal Kamerzetels is verzesvoudigd van twee naar twaalf, aldus Hedebouw die de fractie ook zal leiden. "Voortaan kunnen we in alle commissies aanwezig zijn en ook over onze eigen voorstellen stemmen. Bovendien zullen we als erkende fractie aanwezig zijn in de Conferentie van Voorzitters die de werking van de Kamer bepaalt", zegt hij.

Raoul Hedebouw benadrukte dat een derde van de PVDA-kamerfractie arbeider is, zoals bijvoorbeeld vakbondsmensen Maria Vindevoghel en Gaby Colebunders.

Mertens zei dat de partij op één vertegenwoordiger in het Vlaams Parlement had gerekend, "maar dat zijn er vier geworden". De fractie zal worden geleid door Jos D'haese. In het Brussels Parlement steeg het aantal verkozenen van vier naar elf. De fractie zal worden geleid door Françoise De Smedt. In Wallonië steeg het aantal verkozenen van twee naar tien terwijl de partij ook haar intrede doet in het Europees Parlement met één verkozene.

“Kloof tussen politiek en burger”

Mertens waarschuwde voor het gevaar dat de traditionele partijen na hun verkiezingsnederlaag gewoon zullen willen overgaan tot de orde van de dag. "Zondag was geen communautaire stemming of een stemming rond migratie", aldus de voorzitter.

"Maar de burger heeft zijn angst voor zijn pensioen en de koopkracht willen uitdrukken. Hij heeft het signaal willen geven dat hij zich een nummer voelt, in de steek gelaten door de traditionele partijen", vervolgde hij. "De echte kloof is niet die tussen noord en zuid, maar tussen de traditionele politiek en de gewone man", vatte Peter Mertens het samen.

N-VA is niet de dam tegen het Vlaams Belang, maar integendeel de brug naar het Vlaams Belang.

Voor PVDA is de sterke groei van Vlaams Belang verontrustend. Maar ook daar moeten de traditionele partijen in eigen boezem kijken, vond Mertens. "Zij hebben het klimaat en de voedingsbodem geschapen waardoor de mensen Vlaams Belang stemmen." 

De voorzitter wees vooral naar N-VA: “N-VA is niet de dam tegen het Vlaams Belang die het beweerde te zijn, maar integendeel de brug naar het Vlaams Belang. Het is dan ook noodzakelijk om te kijken naar de oorzaken waarom de mensen voor het Vlaams Belang stemmen: de mensen voelen zich niet meer veilig wat hun pensioen, hun koopkracht,... betreft.”

Breuk met verleden

Wil PVDA in een regering stappen? "We gaan ons opdringen bij de coalitieonderhandelingen", zei Raoul Hedebouw. Maar die gesprekken moeten wel over de grond van de zaak gaan. Hedebouw verwees onder meer naar het Waalse Marshallplan waarin heel wat maatregelen zitten die voor de partij onaanvaardbaar zijn.

PVDA wil enkel in een regering stappen indien er op een aantal punten een duidelijke breuk met het verleden gerealiseerd wordt. "We zullen niet meewerken aan een aanslag op de portemonnee van de burger", aldus Hedebouw. "Of kan u zich voorstellen dat we zouden meewerken aan het beknibbelen op het pensioen? We zullen de fouten niet maken die Ecolo in de jaren 90 maakte, waarna de partij door de kiezer werd afgestraft", besloot hij.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Richard Kerkhofs

  Wie de PVDA van vandaag wilt vergelijken met het communisme van het begin van de 20ste eeuw, moet dezelfde doen met N-VA en VB, zij hebben dezelfde wortels. Het gebrek aan geschiedkundige kennis vertoont zich in een korte slogan. Kijk naar het verschil in economische beloften tussen N-VA en VB, daar is een groot verschil maar als er gestemd moet worden zijn N-VA en VB de beste maatjes.

 • Marc Vinck

  beetje bescheidenheid zou hun sieren

 • eric maier

  Met een partij als deze gaan we ver geraken. Degenen die erop stemden omdat hun eigen partijd het te bont heeft gemaakt in un ogen, kiezen wel voor een open deur politiek. PVDA staat hier groot te doen, maar lijken niet te beseffen dat ca50% van de Vlamingen zowieso fel gekant is tegen hun beleid of wat daar voor moet doorgaan. En vooral tegen open deuren politiek.

 • Danny Damiaens

  Misschien ook eens lezen wat ze denken over migratie.Wie gaat dat betalen?

 • anna vandenberg

  We weten waar het communisme toe leidt, Venezuela, het China van Mao, Cuba, Noord Korea. Inteligente mensen werden monddood gemaakt omdat ze een bedreiging vormden voor de privileges van de apparatsjiks, honger voor de bevolking. Cuba, ook al beweren linkse lovers dat het een paradijs is, de reportage toonde de andere kant. Wie wil er nog werken als enkel de apparatsjiks er beter van worden en degene die opstand komt wordt naar de strafkamp gestuurd, arm België wie deze twee mensen geloofd.