PVDA-voorzitter snoeihard voor N-VA: "Stop met schuld bij anderen te leggen. U heeft gefaald”

Peter Mertens, voorzitter van PVDA.
BELGA Peter Mertens, voorzitter van PVDA.
PVDA-voorzitter Peter Mertens heeft in een debat met N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel fors uitgehaald naar het armoedebeleid van N-VA. "Stop met de schuld altijd bij een ander te leggen, bij de Walen, bij de vluchtelingen, bij de Brusselaars, bij de PVDA. U hebt beloftes gemaakt en u hebt gefaald. Minister Homans heeft beloofd de kinderarmoede te halveren en is daar niet in geslaagd", aldus Mertens.

Vandaag raakte bekend dat een op de negen minderjarigen in ons land opgroeit in een gezin zonder inkomen uit arbeid. Nergens in de Europese Unie ligt dat aantal zo hoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel noemt de cijfers "schrijnend", maar wijst wel op de "ongelooflijk grote regionale verschillen". Zo doet Vlaanderen het volgens haar met 7 procent veel beter dan Brussel (23 procent) en Wallonië (16 procent). Vlaanderen behoort daarmee zelfs tot de beste leerlingen van Europa, aldus de N-VA-politica. "In Vlaanderen wordt een activeringsbeleid gevoerd, in Wallonië een uitkeringsbeleid", aldus Van Peel.

“Tijd van afrekenen is gekomen”

PVDA-voorzitter Peter Mertens vindt niet dat N-VA naar Wallonië of Brussel moet wijzen. "Vlaams minister Liesbeth Homans heeft gezegd dat ze de kinderarmoede in Vlaanderen zou halveren en dat ze daar op afgerekend mocht worden. Wel, de tijd van afrekenen is gekomen. De kinderarmoede in Vlaanderen is niet gehalveerd, ze is gestegen", aldus Mertens. 

De PVDA-voorzitter vindt dan ook dat N-VA moet stoppen met de anderen de schuld te geven. "U heeft gefaald. Uw beleid heeft gefaald", aldus Mertens.

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel.
belga N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel.129 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  jack vandenhende, waarom zou Lut moeten wachten op de mandatenlijsten van andere partijen? Deze hebben die lijsten reeds getoond. Slechts 1 partij is te laf om deze te tonen (ondanks hun belofte). Het door u zo bejubelde N(V)-Blabla!

 • jack vandenhende

  En niet op de mandatenlijst van de andere partijen , Lut Reyskens .

 • vanaeken jokke

  Ronny blabla bla Regering Leterme heeft de bankencrisis doorgemaakt en Elio zijn regering is pas 4 jaar later gekomen .Elioke gebruikte die crisis om zijn slecht beleid de verdoezelen.Een begrotingstekort dat met 8 % stijgt op twee jaar zonder noemenswaardige tegenslagen Ronny,hoeveel miljarden schulden heeft hij bij gemaakt.

 • Lut Reyskens

  Ik wacht nog steeds op de mandatenlijst van de NVa.

 • Ronny Ooijen

  jack vandenhende, in Wallonië is er nog propere lucht. Ga bij N(V)-blabla klagen waarom er ook de laatste 4 jaar ook tranfers geweest zijn. De gebakken lucht van De Wever al vergeten? Als enige partij te laf om hun beloofde mandatenlijst te tonen. Wie zei dat hij de socialisten nooit meer wou terug zien in antwerpen en kroop er toch mee in bed? Uw afgod Bart De Wever.