PVDA voert tentenkampactie op Groenplaats tegen "Antwerpse wooncrisis"

BELGAONTHESPOT
Op de Groenplaats in Antwerpen heeft PVDA een tentenkampactie gevoerd tegen "de Antwerpse wooncrisis". Toestanden zoals in de sociale woningen in Gent, die eerder aan het licht kwamen, zijn volgens de partij en verschillende getuigenissen ook in Antwerpen schering en inslag, maar dan vooral op de private huurmarkt. Huurders van sociale woningen klagen dan weer over een gebrek aan inspraak, communicatie en toezicht.

PVDA wil in Antwerpen het aantal sociale woningen verdubbeld zien, vanwege de lange wachtlijsten en een gebrek aan betaalbare woningen. "Veel mensen komen nu in de handen van huisjesmelkers terecht op de private huurmarkt", zegt lijsttrekker Peter Mertens. Bewoner Patrick, die op een wachtlijst staat voor een sociale woning, getuigt hoe gebreken zoals afbrokkelende muren en schimmel pas na verloop van tijd aan het licht kwamen. "Ik betaal het dubbele van die mensen in een sociale woning in Gent, maar de schande is even groot", vindt hij.

BELGAONTHESPOT

Mertens wil een conformiteitsattest verplicht maken voor alle huurwoningen. "OCMW-voorzitter Fons Duchateau ziet dat niet zitten omdat er dan 100.000 mensen op straat zouden staan. Dat zegt alles over de toestand van vele woningen", aldus Mertens. In een reactie stelt Duchateau dat hij op termijn wel voorstander is van een verplicht conformiteitsattest, maar dat het controleren van alle panden nog jaren zal duren.

Eddy en Annie, bewoners van een sociale huurwoning in de Arenawijk in Deurne, klagen dan weer aan dat ze daar tijdelijk weg moeten omdat er een volledige heropbouw gepland staat. "Het is niet duidelijk waar we naartoe moeten en wanneer en we vrezen een hogere huurprijs wanneer we terugkeren", zegt Eddy. Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven laat in een reactie weten dat de plannen nog maar in een beginfase zitten, dat er verhuisbegeleiding zal worden voorzien en een eventuele hogere huurprijs gecompenseerd wordt door een lagere energiefactuur in de nieuwe woning. 

Laenen24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Er is altijd iemand die de rekening moet betalen voor gratis, beter en meer... De werkende Vlaming!

 • vanaeken jokke

  Drie tenten en 50 man wat een geslaagd maneuver.

 • Willy Slachmuylders

  Mertens u woont wel comfortabel waarom dan al die leugens arme man ????????????

 • dominique castelein

  wie zal dat allemaal betalen,di rupo wil al zeer veel geld extra voor wallo-brux,de linksen willen ook van alles maar niet zelf betalen,wie zal er dat bekostigen en kijk niet naar de multinationals want die verhuizen,met links aan de macht belanden we in toestanden zoals in de vroegere russische steden,armoe,armoe,niks dan armoe

 • Tony Vandermaelen

  Onwettelijke bezetting van openbare ruimte. Daar staat toch een straf op? Of staat de PVDA boven de wet?