PVDA: "Schrijnend dat CD&V en Open Vld zaken uit zeventigpuntenplan Vlaams Blok mee uitvoeren”

Jos D’Haese (PVDA)
BELGA Jos D’Haese (PVDA)
Vlaams fractieleider voor PVDA Jos D'Haese is niet te spreken over het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. De marxisten ontwaren zaken uit het zeventigpuntenplan van wijlen het Vlaams Blok, zegt D'Haese aan Belga. "Schrijnend dat CD&V en Open Vld dit mee uitvoeren."

Formateur Jan Jambon stelde deze middag samen met de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld zijn langverwachte regeerakkoord voor. Een samenvatting werd het, want voor de 300-pagina's tellende tekst is het voor journalisten en andere geïnteresseerden wachten tot morgen. Maar oppositiepartij PVDA is alvast "teleurgesteld", zegt Vlaams fractieleider Jos D'Haese.

Vooral de sociale maatregelen schieten schromelijk tekort, vinden de marxisten. "Er is geen woord gezegd over kinderarmoede, terwijl die de laatste tien jaar is verdubbeld. Ook wat welzijn betreft: een extra budget van 600 miljoen (een bedrag dat CD&V-voorzitter Wouter Beke zich tijdens de persconferentie liet ontvallen, red.) is veel te laag", aldus D'Haese. 

“Schrijnend”

D'Haese ontwaart zelfs enkele punten uit het zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok, de voorganger van het Vlaams Belang die veroordeeld werd voor racisme. De fractieleider verwijst onder meer naar het feit dat de Vlaamse regering de samenwerking met interfederaal gelijkekansencentrum Unia stop wil zetten. "Het is schrijnend dat Open Vld en CD&V dat mee uitvoeren." 

De linkse oppositiepartij stoort zich ook aan de taal die Jambon en de drie partijvoorzitters deze middag hanteerden. "Het ligt blijkbaar aan werklozen zelf dat ze geen job hebben, die moeten 'geactiveerd' worden en 'werkethos' kweken. Terwijl er gewoon een tekort is aan stabiele jobs waarmee mensen uit de armoede kunnen geraken". Dat langdurig werklozen gemeenschapsdienst opgelegd zouden krijgen, zal volgens D'Haese alleen maar de reguliere jobs verdringen. "Als gemeentes gratis een beroep zullen kunnen doen op mensen voor allerlei klusjes, dan geef ik je op een blaadje dat dat het gevolg zal zijn." 

Een positief punt is de verdubbeling van het jaarlijkse budget voor fietspaden, zegt D'Haese, maar dat is volgens hem eerder een maatregel in de marge. "Fundamenteel zit het verkeerd.”
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lamya Latoen

  Marco Maerten het Vlaams Belang geeft niet om jou, ze geven enkel om hun zaken. Dat zijn de echte zakkenvullers! Ze willen niet regeren, maar enkel dingen roepen dat het slechtse in de mensen naar boven brengt niet meer niet minder. Mensen tegen elkaar opzetten dat is al.

 • Etienne De Bondt

  Het moet inderdaad pijn doen om te horen dat toekomstige kiezers strengere voorwaarden opgelegd worden.

 • Roger De Bondt

  Als ik al deze reacties lees, en het feit dat men de opkomstplicht wil afschaffen, is dat een reden temeer om zeker te gaan stemmen. Maar dan wel voor het Vlaams Belang. De enige partij die opkomt voor ons Vlamingen. Denk daar aan mensen.

 • Marco Maerten

  Jan Boden,'de vlaming'..wat verstaat u daaronder? Dit begrip is gewoon een issue van NVA om kiezers af te leiden van hun keiharde donkerblauwe agenda die het geld uit uw zakken haalt om het uit te delen in die al bezwijken onder geld. En 'de vlaming'..die kruipt ervoor en keek ernaar. PS: die lijntjes op de wereldkaart maken op mij geen indruk..die worden politiek misbruikt om mensen zoals u een rad voor ogen te draaien.

 • Rik Connaerdt

  Ik geloof hier dus niks van. Waar komen die cijfers vandaan? Hoe wordt die armoede berekend? Stel dat een arme Zuid-Amerikaan naar hier komt en zijn kinderen meebrengt, hoe verhoudt zich dat in die cijfers?