PVDA: “Pijnlijk hoe progressieve partijen zich uit elkaar laten spelen door De Wever”

Vlaams parlementslid Tom De Meester (PVDA)
Wannes Nimmegeers Vlaams parlementslid Tom De Meester (PVDA)
Vlaams parlementslid Tom De Meester (PVDA) kijkt naar eigen zeggen met stijgende verbazing naar het "opbod" tussen sp.a en Groen "om absoluut deel te mogen uitmaken van de regeringen met Bart De Wever". Hij vindt het pijnlijk hoe de progressieve partijen zich door de N-VA-voorzitter "uit elkaar laten spelen". Dat zei De Meester vandaag in De Ochtend op Radio 1.

PVDA laat zich niet meeslepen in wat De Meester de partijpolitieke spelletjes van De Wever noemt. Voor de uiterst linkse partij was het na een eerste gesprek met de Vlaamse informateur, kort na de verkiezingen, duidelijk dat hij niet van plan is werk te maken van een ambitieus sociaal beleid. De Meester: "Wat Bart De Wever eigenlijk wil, is het land verder gijzelen en het confederalisme opdringen op federaal niveau. Dat spelletje gaan wij natuurlijk niet meespelen."

De PVDA'er vindt het onbegrijpelijk dat de andere progressieve partijen sp.a en Groen wél met de N-VA willen besturen. Groen-onderhandelaar Björn Rzoska stak dinsdag nog expliciet de hand uit naar De Wever. "Ik snap niet dat Groen een klimaatregering wil vormen met de N-VA", zegt De Meester. "De N-VA die de voorbije vijf jaar elke klimaatambitie heeft tegengehouden, de N-VA die zegt dat de klimaatopwarming niet meer is dan een soort van religieuze propaganda."

De Meester is niet tegen het sluiten van compromissen, maar waarschuwt sp.a en Groen dat ze zich dreigen te "compromitteren in een rechtse regering". "Het is een beetje pijnlijk hoe de progressieve partijen zich nu uit elkaar laten spelen door Bart De Wever. Ik hoor de N-VA lachen tot hier. Het zou veel beter zijn als we aan hetzelfde zeel zouden trekken in de oppositie", aldus De Meester.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Pijnlijk om vast te stellen dat communisten geen voet aan de grond krijgen ; zeker niet in Vlaanderen.

 • Geert Verschelde

  De ene partij stelt sociale eisen en extreme eisen op gebied van klimaat om in een Vlaamse regering te willen stappen. Een andere partij stelt als eis dat ze enkel in Vlaamse regering stappen als ze ook in de Federale zitten. Andere partijen willen dan niet in een regering stappen waar het VB in zit. Te veel tegengestelde eisen laten niet toe een stevige regering te vormen.

 • Dan Midden

  wie of wat houdt pvda tegen om zelf een progressieve regering op de been te brengen? VB en NVA hebben samen immers geen meerderheid dus is het perfect mogelijk. Of is dit weer een staaltje van wat te staan roepen aan de zijlijn ipv te werken waarvoor de burger ze vorstelijk betaald namelijk het land besturen in het belang van de burgers

 • Yves Pinoy

  @Eric Loyens: U heeft gelijk wat betreft de vakbonden betreft, ze hebben ervoor gezorgd dat er welvaart kwam, rechten en plichten, ze hebben prachtig werk geleverd en in het buitenland konden ze daar vroeger een voorbeeld aan nemen. Maar na 40 jaar is de inspiratie weg en een groeiende welvaart zoals onze generatie (jaren 50-70) kende, is helaas voorbij en komt niet meer. Bovendien zijn er geen staatsmannen en leiders meer die eigenbelang opzij schuiven en ervoor gaan. Cordon sanitaire of niet.

 • luc baken

  overal in de wereld gooien ze de communisten buiten en wij ,één van de welvarendste landen ter wereld , gaan ze binnen pakken ? goed zot ... dat ze maar wat progressief gaan doen in venezuela