PVDA haalt 100.000 handtekeningen voor hogere pensioenen: ‘burgerwet’ of communicatiestunt?

PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw.
BELGA PVDA-fractieleider Raoul Hedebouw.
Met 100.000 handtekeningen wil PVDA de verhoging van de minimumpensioenen tot 1.500 euro op de agenda zetten in het federaal parlement. Maar waarom dient de partij niet gewoon een wetsvoorstel in?

Het is een nieuwigheidje sinds deze legislatuur. Om de burgers meer te betrekken bij de politiek, werden de procedures aangepast zodat zij rechtstreeks hun zegje kunnen doen in het parlement.

25.000 handtekeningen, verdeeld over Vlaanderen, Brussel en Wallonië, volstaan om een prangende kwestie op de agenda te krijgen van de Kamer. Burgers kunnen dan zelf ook het woord nemen in het parlement. 

PVDA nam de gelegenheid te baat en verzamelde 100.000 handtekeningen om het minimumpensioen tot 1.500 euro netto op te trekken. Vanochtend gingen ze die ook officieel indienen. PVDA wil zo haar ‘burgerwet’ op tafel leggen in het parlement.

‘Kunnen ons niet meer negeren’

Alleen klopt die term ‘burgerwet’ niet helemaal. Via de gevolgde procedure kan enkel een thema worden aangekaart en besproken. Het komt de parlementsleden (of eventueel de leden van de regering) toe om wetteksten in te dienen. Meer nog, PVDA diende vorige legislatuur een wetsvoorstel over hogere minimumpensioenen in, maar dat werd niet besproken. 

“Met 100.000 mensen achter ons, kunnen ze ons niet meer negeren”, maakt fractieleider Raoul Hedebouw zich sterk. “We voeren zo de druk ook op op de federale onderhandelaars.”

BELGA

Sceptisch

De andere partijen reageren sceptisch. “Als ik een petitie houd over lagere belastingen haal ik allicht ook de nodige handtekeningen”, zegt Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert. “De vraag is hoe je zoiets betaalt.” Zijn N-VA-collega Peter De Roover: “Dit is geen burgerinitatief, maar een partij-initiatief gesteund door burgers. PVDA voert vooral propaganda.” 

Zelfs bij de sp.a vinden ze de werkwijze van PVDA niet de juiste. “We willen ook hogere pensioenen, maar zetten alles op alles aan de onderhandelingstafel bij de formatie. Daar hebben we echt kans op slagen”, zegt Meryame Kitir.

Debat

Het is nu aan de fractieleiders om samen te beslissen wat er verder gebeurt met het initiatief van de PVDA. De verwachting is dat er een debat komt in de Kamercommissie Sociale Zaken. Maar een wet komt er dus allicht niet.

BELGA49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  bob jansens, zie hun site voor verduidelijking van uw vragen.

 • Gino Denil

  De welvaart wordt gecreëerd door mensen die werken, Jan Boden. Niet door rijken die er op teren door er zo veel mogelijk van af te romen. Daar zit eigenlijk het echte profitariaat. Dat is ook de reden waarom ze rijk geworden zijn.

 • bob jansens

  probleem wat is de definitie voor een leven lang gewerkt? Wat doe je met niet gewerkte perioden zoals ziektedagen en dagen werkloosheid? elder zegt PVDA 40 jaar gewerkt; hier dezelfde opmerking: wat met ziekte en werkloosheid? Of heeft iemand die 39 jaar effectief gewerkt heeft minder rechten dan iemand die op een loopbaan van 40 jaar 15 jaar niet gewerkt heeft?

 • Ronny Ooijen

  pieter arons, deze tekst komt letterlijk van hun PVDA site : 'Wie een leven lang gewerkt heeft, heeft recht op een menswaardig inkomen'. U schrijft het tegenovergestelde. Verder pleiten zij voor een maximumpensioen van 3000 euro netto per maand. Ja, ook voor ministers en parlementairen.

 • Lisette Theunis

  Als je iemand langer aan de slag wilt te houden dien je daar ook een goed netto pensioen tegenover te plaatsen. Voor 45 volledige jaren gewerkt te hebben op je 65 ste jaar dien je 1800€ te ontvangen. Voor elk jaar minder gewerkt trek je dan 100€ af. Dus voor 40 effectief gewerkt te hebben op je 65ste jaar 1300€. Dan pas krijg je mensen langer aan het werk..