PVDA belooft "vuurwerk" in Vlaams Parlement

Het uiterst linkse PVDA wil de komende vijf jaar "vuurwerk" brengen in het Vlaams Parlement. De partij wil daarbij ook "binnen het parlement de megafoon zijn van wat er buiten het halfrond leeft". Dat heeft fractieleider Jos D'Haese woensdag gezegd bij de voorstelling van de vierkoppige PVDA-fractie in het parlement.

Het Vlaams Parlement heeft er sinds 26 mei een gloednieuwe fractie bij. Voor het eerst zullen er leden van het uiterst linkse PVDA in het Vlaamse halfrond zetelen. De partij veroverde met Jos D'Haese en Lise Vandecasteele twee zitjes vanuit Antwerpen en daarnaast slaagden ook Tom De Meester (Oost-Vlaanderen) en Kim De Witte (Limburg) erin een zetel te veroveren.

De PVDA is intussen de enige partij die al zeker is van de oppositiebanken. Al de andere partijen zijn (voorlopig) nog betrokken in de gesprekken die N-VA-voorzitter Bart De Wever voert voor de vorming van een Vlaamse regering. Volgens fractieleider Jos D'Haese is zijn fractie alvast van plan om stevig oppositiewerk te leveren. "We willen voor vuurwerk zorgen in het parlement", aldus D'Haese. 

De vierkoppige fractie wil naar eigen zeggen een "consequent linkse" oppositie voeren en schuift daarbij meteen een aantal speerpunten naar voor. Zo wil Lise Vandecasteele onder meer wegen op een reeks gezondheidszorgdossiers, zoals de wachtlijsten in de zorg. Vandecasteele wil ook deeltijds actief blijven als huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. "Ik doe dat bewust om voeling te houden met de samenleving. Ik hoor dagelijks verhalen van mensen die medische zorgen uitstellen omdat ze die niet kunnen betalen. Ik wil die verhalen naar het parlement brengen.”

Energiespecialist Tom De Meester wil zich vooral buigen over de energiedossiers - zoals de betaalbaarheid van de energiefactuur - en het gebrek aan sociale woningen in Vlaanderen. Pensioenspecialist Kim De Witte zal zich onder meer ontfermen over de betaalbaarheid van de ouderenzorg en over onderwijsdossiers zoals het M-decreet, het lerarentekort...

Fractieleider Jos D'Haese zal de fractie aansturen en schuift zelf nog twee bijkomende prioriteiten naar voor: de klimaatverandering en de strijd tegen de kinderarmoede. De partij wil bij elke maatregel ook de sociale reflex behouden. "Zo blijven we bijvoorbeeld strijden tegen het rekeningrijden, maar voor een beter openbaar vervoer", aldus D'Haese.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pierre De Smet

  Zal niet veel van in huis komen , vuurwerk is al op veel plaatsen verboden , en er was hier nog ene die vertelde dat die ging premier worden maar na de verkiezingen hebben we van die niks meer gehoord of gezien , hoog tijd voor child focus in te schakelen

 • Peeters Freddy

  Gaan ze vuurwerk maken omdat ze verplicht zijn om veel geld in hun partijkas moeten storten.

 • Valentin Valmont

  Oppositiepartijen zijn 4 jaar lang zinloos, werken vertragen in alles en kosten bakken geld aan de belastingsbetaler. Er kan enorm op bespaard worden.

 • leonardus vercauteren

  PVDA een partij met toekomst voor de gewone man en vrouw...eindelijk een stem tegen de politieke graaiers en andere graaiers.

 • Marc Vinck

  best een boek kaarten meebrengen, misschien nuttiger voor hen