Puigdemont vraagt geen asiel aan in ons land en noemt houding van Spanje "oorlogszuchtig"

Carles Puigdemont koos ervoor naar Brussel af te reizen omdat de stad het institutioneel hart van Europa is. "Een ideale plek dus om het Catalaanse kwestie ter sprake te brengen."
epa Carles Puigdemont koos ervoor naar Brussel af te reizen omdat de stad het institutioneel hart van Europa is. "Een ideale plek dus om het Catalaanse kwestie ter sprake te brengen."
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de pers toegesproken in Brussel. Hij vraagt geen asiel aan in ons land, maar wilde hier de kwestie aanhalen "omdat het het institutionele hart van Europa is". Puigdemont noemde Spanje ook "oorlogszuchtig", maar liet duidelijk verstaan dat Catalonië geweld niet zal beantwoorden met geweld. Hij richtte zich ook rechtstreeks tot Madrid: "Zijn óók jullie bereid het resultaat van de verkiezingen - wat dat ook is - te accepteren? Ja of nee?"

Over de locatie van de persconferentie van Puigdemont bestond lange tijd onduidelijkheid. Die zou eerst plaatsvinden in het Résidence Palace, maar dat werd op het laatste moment geweigerd. Uiteindelijk sprak Puigdemont de toegestroomde pers toe in de Brusselse Press Club. Hij gaf zijn boodschap mee in drie talen en wisselde tussen het Catalaans, Spaans en het Frans.

"We hebben altijd gekozen voor een vreedzame oplossing voor het Catalaanse conflict, maar die blijkt nu onmogelijk", stak Puigdemont van wal. "In dialoog gaan met Madrid lukt niet meer. We zijn nochtans héél ver gegaan: zo hebben we de onafhankelijksheidverklaring opgeschort om dialoog mogelijk te maken. Dat is dus niet gelukt. Spanje ging er niet op in."

Waarna Puigdemont de agressieve houding van de Spaanse staat onder de loep nam. Hij voegde eraan toe dat Catalonië niet van plan is om dat geweld met geweld te beantwoorden. "Vrede en dialoog zijn altijd onze prioriteiten geweest. Als de Spaanse regering wel geweld wil, dan is dat iets waar zíj voor kiezen. Wíj doen er niet aan mee. Wíj hanteren een democratische aanpak."

Puigdemont geeft toe dat hij risico's genomen heeft. "Als dit alles betekent dat we onze republiek niet meteen in de praktijk kunnen brengen, dan is dat een prijs die we moeten betalen. Wij willen een andere staat zijn dan de Spaanse staat." Puigdemont richtte zich daarvoor ook tot de Catalaanse ambtenaren die "al het mogelijke moeten doen om te voorkomen dat de Catalaanse instellingen ontmanteld worden". (lees door onder de foto)

In dialoog gaan met Madrid lukt niet meer. We zijn nochtans héél ver gegaan om met elkaar rond de tafel te zitten, maar Spanje ging er niet op in

Carles Puigdemont
Rustig en met een brede lach op het gezicht: zo kwam Puigdemont deze middag aan in Brussel.
epa Rustig en met een brede lach op het gezicht: zo kwam Puigdemont deze middag aan in Brussel.

Oorlogszuchtig

Over de gerechtelijke vervolging zegt Puigdemont - die samen met enkele parlementsleden dertig jaar achter de tralies zou kunnen vliegen: "Deze klacht toont een oorlogszuchtige houding van de Spaanse regering. Wij willen antwoorden met voorzichtigheid en verantwoordelijkheid." Hij zei ook dat hij zijn verantwoordelijkheid niet wil ontlopen, maar ijvert eerder voor een politiek verzet "tegen de onverantwoorde houding van het Spaanse gerecht".

Puigdemont zegt ook dat hij naar Brussel is gekomen omdat de stad het institutionele hart is van Europa. "Een ideale plek ook om de manier waarop justitie in Spanje handelt, aan te klagen. Er is een zwaar democratisch deficit in de Spaanse staat." Asiel aanvragen doet hij dus niet in ons land. "Ik ben niet in Brussel om asiel aan te vragen", zei hij. "De Belgische politiek heeft hier verder niets mee te maken, maar hier kunnen we wel in vrijheid werken."

Hoelang de Catalaanse leider en een deel van zijn regering hier nog blijven, hangt af van de omstandigheden, zei Puigdemont nog. "We hebben garanties nodig dat we een eerlijk proces krijgen. Zolang dat nodig is, werken we van hieruit voort." Hij ontkende ook contacten gehad te hebben met N-VA. "Er is geen band tussen ons en een bepaalde Belgische politieke familie. Er is wel sympathie", zei hij daarover.

Hij maande vervolgens de EU aan positie in te nemen tegen het "Spaanse geweld". "Dat niet doen, is alle waarden van de EU ondergraven. Dat is een fout die wij allemaal duur zouden betalen."

Brussel is een ideale plek om de manier waarop justitie in Spanje handelt, aan te klagen. Er is een zwaar democratisch deficit in de Spaanse staat

Carles Puigdemont
reuters

Verkiezingen

De regionale verkiezingen die de Spaanse regering heeft afgekondigd op 21 december, beschouwt Puigdemont als een uitdaging. "En die gaan we niet uit de weg. We nemen de handschoen op en zullen tonen aan de internationale gemeenschap dat we een conflict zullen oplossen zonder geweld. Wij zullen het resultaat van de verkiezingen op 21 december respecteren, zoals we dat altijd gedaan hebben." Waarna hij zich tot de Spaanse regering richt: "Zullen jullie en de aanhangers van artikel 155 óók het resultaat respecteren? Ja of nee?"

Er is geen band tussen ons en een bepaalde Belgische politieke familie. Er is wel sympathie

Op de vraag of hij contact heeft gehad met N-VA