Puigdemont verschijnt vandaag voor de rechter in Brussel

Carles Puigdemont voor de rechtbank in Brussel in oktober.
EPA Carles Puigdemont voor de rechtbank in Brussel in oktober.
De Brusselse raadkamer moet zich vandaag buigen over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) die Spanje heeft uitgevaardigd tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en tegen twee voormalige Catalaanse ministers, Toni Comin en Lluis Puig. 

Het Spaanse gerecht wil het drietal vervolgen voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Volgens hun advocaten mogen de drie Catalaanse politici niet overgeleverd worden, en genieten Puigdemont en Comin immuniteit als Europese parlementsleden.

Vanwege hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 dat de Spaanse regering niet toeliet, worden Puigdemont, Puig en Comin samen met andere Catalaanse politici vervolgd voor opruiing, ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld. De drie verblijven al sinds 2017 in ons land. Spanje vaardigde eerder al EAB's uit tegen de drie, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard.

Nieuwe Europese aanhoudingsbevelen

In oktober en november vaardigde het Spaanse gerecht nieuwe EAB's uit, nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië. Puigdemont, Comin en Puig verschenen voor een Brusselse onderzoeksrechter, maar die liet hen vrij onder voorwaarden. Op twee inleidende zittingen voor de raadkamer, op 29 oktober en 15 november, had het Brusselse parket gevraagd om de EAB's uitvoerbaar te verklaren. Volgens het parket waren de feiten ook in België strafbaar. De verdediging van de drie Catalaanse politici is het daar niet mee eens.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  niet toegeven aan deze represaille. Als leiders van Catalonië hebben zij het recht hun wetten en referendums uit te vaardigen. voor eerlijke bedoelingen wordt je enkel in corrupte landen achter de tralies gestoken. en als dit niet gaat wordt je op straat dood geschoten. Wanner gaan ze in België ook eens nadenken over de rechten van de Vlamingen en de mening van 50% van de Vlamingen respecteren. Dat recht hebben wij ook.

 • rob jamers

  da ze die maar snel terug sturen en in de gevangenis

 • Luc Van Bogaert

  Waarom zwijgt de N-VA over het onafhankelijkheidstreven van de Schotten ? Is er een verschil met Catalonië ? Wel eenvoudig, omdat de Scottish National Party (SNP) een sociaaldemocratische links-nationalistische onafhankelijkheidspartij is uit Schotland.

 • Berthie Gijsen

  Uitleveren en vastzetten.

 • Alfred LEEMANS

  Wist wel naar waar hij moest vluchten. Er is waarschijnlijk maar één apenland in de wereld waar het overtreden van de grondwet niet als strafbaar wordt aanzien.