Puigdemont neemt Belgische advocaat onder de arm: "Nog niets beslist over politiek asiel"

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont neemt Belgisch advocaat Paul Bekaert onder de arm.
RV & Reuters De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont neemt Belgisch advocaat Paul Bekaert onder de arm.
De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is in het grootste geheim naar Brussel afgereisd. Volgens Spaanse media zou hij hier, samen met een vijftal ministers, asiel willen aanvragen. Intussen is bekendgemaakt dat Puigdemont de Belgische advocaat Paul Bekaert onder de arm genomen heeft. De twee hebben deze namiddag contact gehad.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont is wel degelijk in ons land. Hij had deze namiddag al een gesprek met advocaat Paul Bekaert, die hij heeft aangesteld als zijn raadsman. Dat heeft Bekaert zelf bevestigd. "Ik ben geraadpleegd door Puigdemont. Hij heeft gevraagd om zijn belangen in de toekomst in België te verdedigen", zegt Bekaert aan VRT NWS. "Ik heb hem persoonlijk gesproken. Dat gesprek verliep in België. Het ging om een eerste contact", klinkt het nog.

Waarover het gesprek precies ging, wil de raadsman niet kwijt. "Het gaat over wat er eventueel zou kunnen komen. U weet ook wat de Spaanse regering in zijn mars heeft. We zullen afwachten wat er uit Spanje komt", zegt Bekaert. En nog: "Puigdemont is niet in België om politiek asiel te vragen. Er is op dat vlak nog niets beslist."

Bekaert is gespecialiseerd in mensenrechten. Hij verdedigde eerder ook al de Turks-Koerdische activiste Fehriye Erdal en het Baskische echtpaar Moreno-Garcia, twee vermeende militanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die in 2001 de Belgische nationaliteit kregen. "Ik heb ervaring met uitlevering en politiek asiel van Spaans Basken en het is waarschijnlijk op basis daarvan dat Puigdemont op mij beroep gedaan heeft." Volgens Catalaanse media zou Puigdemont morgen om 12.30 uur een persconferentie geven in Brussel.

Puigdemont is niet in België om politiek asiel te vragen. Er is op dat vlak nog niets beslist

Raadsman Paul Bekaert
Carles Puigdemont reisde deze middag af naar ons land.
reuters Carles Puigdemont reisde deze middag af naar ons land.

Diplomatieke rel

Een regeringsbron meldde vanmiddag dat Puigdemont op uitnodiging van N-VA naar Brussel zou afgereisd zijn, maar dat ontkent N-VA. "Als Puigdemont in Brussel is, dan is dat zeker niet op uitnodiging van N-VA", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "De premier heeft ons na dit weekend gevraagd om niet verder te provoceren. Daar willen we ons aan houden", reageert een bron aan De Morgen.

Voor premier Michel zou de aanwezigheid van Puigdemont in Brussel een zwaar probleem zijn, zeker als blijkt dat er federale ministers aanwezig zijn op de ontmoeting met de Catalaanse leider. Zondag moest Michel Theo Francken nog intomen om een diplomatiek incident in te dijken. Volgens een N-VA-bron is er al een hele dag druk overleg tussen de kabinetten van premier Michel, Jan Jambon en Theo Francken. Die laatste verklaarde afgelopen weekend nog dat het "niet onrealistisch" zou zijn dat de ontslagen minister-president Puigdemont in ons land asiel zou aanvragen.

Politiek asiel

Puigdemont werd door de Spaanse justitie ontslagen en vandaag wegens rebellie en het schenden van de Spaanse grondwet aangeklaagd. Ook de Catalaanse parlementsvoorzitter en het hoofd van de Catalaanse politie worden wegens opruiing, rebellie en misbruik van overheidsgeld aangeklaagd. Ze riskeren daardoor dertig jaar celstraf. Puigdemont zou in het gezelschap zijn van Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en nog een vijfde lid van de afgezette Catalaanse regering. Het gezelschap zou van plan zijn om in ons land politiek asiel aan te vragen, zo berichten de krant El Periódico en tv-zender La Sexta.

De ontslagen vertegenwoordiger van de Catalaanse overheid bij de Europese Unie, Amadeu Altafaj, heeft het bezoek van Puigdemont aan ons land georganiseerd, zo laat hij in een brief weten. Volgens El Periódico was het gezelschap eerst met de auto naar Marseille gereden, om daar een vliegtuig naar Brussel te nemen. Andere bronnen beweren dat Puigdemont met de TGV naar onze hoofdstad is gereisd.

Wanhoop

De Spaanse Partido Popular bestempelde de "vlucht" van Puigdemont al als "een teken van wanhoop". "Dat hij naar Brussel gaat, de thuisbasis van de Europese instellingen, waar de verdediging van de rechtsstaat een van de grote waarden is, is een tegenstrijdigheid op zich. Het is een blunder", aldus Fernando Martínez-Maillo, secretaris-generaal van de PP. Hij zei nog dat "Puigdemont vrij is om naar Brussel te gaan... en terug te komen".

Oppositie vraagt tekst en uitleg

Oppositiepartijen Groen en sp.a vragen de meerderheid om tekst en uitleg over de komst van de afgezette Catalaanse minister-president naar ons land. Groen en sp.a zijn alvast 'not amused', en eisen duidelijkheid.

Door het toedoen van N-VA dreigt de Belgische geloofwaardigheid in dit dossier verloren te gaan

"Door het toedoen van N-VA dreigt de Belgische geloofwaardigheid in dit dossier verloren te gaan. Als N-VA daadwerkelijk achter de rug van de premier initiatieven neemt in deze bijzonder gevoelige kwestie, is dat uiteraard een groot probleem", zeggen de groenen. Ecolo-Groen wil deze week nog de premier in het parlement bevragen, en heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) gevraagd om de Kamer bijeen te roepen. "Dit gaat over een heel belangrijk dossier. (...) Nu er zoveel onduidelijkheid is ontstaan over de Belgische houding, is het logisch dat de Kamer tekst en uitleg krijgt."

Ook sp.a-fractieleidster Meryame Kitir eist duidelijkheid, maar dan van de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De socialisten willen onder meer weten of die wist van Puigdemonts komst naar Brussel, en of er georganiseerd contact is tussen N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Puigdemont.