Puigdemont en ministers verschijnen volgende week voor Brusselse raadkamer

Carles Puigdemont op straat in Brussel.
AFP Carles Puigdemont op straat in Brussel.
Catalaans minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers krijgen op vrijdag 17 november te horen of ons land hen uitlevert aan Spanje. De Brusselse raadkamer komt dan om 14 uur achter gesloten deuren bijeen om zich te buigen over het Europese aanhoudingsbevel dat Madrid heeft uitgevaardigd, zo meldt het Brusselse parket. 

De afgezette Catalaanse minister-president en zijn collega's hadden zich gisterochtend vrijwillig gemeld bij de politie in Brussel. Daarop werden ze in voorlopige hechtenis genomen en zijn ze urenlang ondervraagd door de onderzoeksrechter. Gisteravond werden ze onder voorwaarden vrijgelaten. Ze moeten in België blijven totdat de rechter zich inhoudelijk buigt over het Europese arrestatiebevel dat een Spaanse rechter had uitgevaardigd. 

De rechters komen volgende week vrijdag om 14 uur bijeen. Normaal doen zij dezelfde dag nog uitspraak, aldus een parketwoordvoerder. Als de raadkamer zou besluiten de vijf uit te leveren, dan zijn er voor hen nog meerdere opties om beroep aan te tekenen. Een rechterlijke uitspraak kan dan nog eens twee weken duren. Als laatste is er nog de mogelijkheid om cassatie aan te tekenen.

In Spanje wordt Puigdemont beschuldigd van opruiing, misbruik van publieke gelden en van vertrouwen. Justitie in België ontving vrijdag het Europese arrestatiebevel tegen de Catalaanse leider, die naar België is uitgeweken. Hij kwam donderdag niet opdagen bij de rechtbank in Madrid, waar de verhoren begonnen in verband met het uitroepen van de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië van Spanje.
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sarah Vandeurzen

  Verklaar ze nu aub niet heilig hé. Eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen, hij zou dit elders ook niet moeten doen, gelukkig is hij geen Turk of het was al opgelost door Erdogan. 30 jaar cel is er los over, maar zonder straf gaan anderen dit nadoen...

 • Gunter Remysen

  Vlug terugsturen

 • jacques fluit

  Het zijn degenen die hetzelfde in ons land nastreven die Puigdemont verdedigen en vriendschap toedragen en ja wat is die hun verleden en afkomst zoveel jaren geleden

 • Christine Laevers

  Ik hoop dat de Catalanen aan het langste eind zullen trekken. In de cel vliegen omdat je een politieke oefening maakt, past niet meer in deze tijd. Voor mij is een grondwet zelfs niet eens zo heilig. Grondwetten bestaan er alleen om voortdurend gewijzigd te worden in positieve zin.

 • Mady Vermeulen

  Dat Rajoy en zijn ministers voorwaardelijk vrij werden gelaten is zoals een compromis op zijn Belgisch. Rajoy wordt, voor even, de mond gesnoerd. De EU is, voor even, gerustgesteld, Charles Michel mag weer, voor even, op één oor slapen, en de Catalanen krijgen een lolly.