Publifinschandaal berokkent socialisten veel schade: PVDA steekt PS voorbij in Wallonië

Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA Wallonië met zijn Vlaamse collega, Peter Mertens.
BELGA Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA Wallonië met zijn Vlaamse collega, Peter Mertens.
Waren er vandaag verkiezingen in ons land, dan zou PVDA in Wallonië beter scoren dan de PS. Dat zegt alvast een peiling van RTBF en La Libre Belgique. MR blijft de grootste met 22,7 procent. Klappen krijgen de Franstalige socialisten vooral door het Publifinschandaal.

De MR blijft de grootste partij in Wallonië, met 22,7 procent van de stemintenties. Ze eindigen voor de PVDA, met 20.5 procent. De PS staat pas op de derde plek, met 20,3 procent of 5 procentpunt minder dan in een peiling die in december werd afgenomen.

Vooral het schandaal rond intercommunales Publifin en Nethys berokkent de PS forse schade. Dat weet ook partijvoorzitter Elio Di Rupo. De PS-voorzitter heeft geen publieke uitspraken meer gedaan over het schandaal sinds het partijbureau in januari met een reeks maatregelen kwam om dergelijke uitwassen uit de wereld te helpen. De toestand is volgens Di Rupo ernstig. Politiekers Stéphane Moreau en André Gilles blijven geschorst en er is, volgens Di Rupo, zelfs een kans dat ze voorgoed uit de partij worden gezet.

In Brussel blijven PS en MR de grootste, met resectievelijk 20,1 procent en 18,7 procent van de stemmen. Maar ook hier rukt de PVDA - of PTB - verder op. Met 14,1 procent wordt ze de derde grootste partij, voor Ecolo (13,1 procent) en DéFi (10,4 procent).

Vlaanderen
In Vlaanderen verandert er niet veel in de peilingen. N-VA blijft veruit de grootse partij. De Vlaams-nationalisten zouden uitkomen op 28,3 procent (2 procentpunt meer tegenover december) en zouden dubbel zo groot zijn als de tweede partij, CD&V (2,2 procentpunt minder ten opzichte van december). PVDA komt in Vlaanderen net boven de kiesdrempel.

De peiling is tussen 16 en 20 maart afgenomen bij 2.898 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3 procent in Vlaanderen en 3,2 procent in Wallonië en in Brussel.