Psycholoog Koen Lowet: “Leer mensen juiste inhoud van begrip ‘bubbel’ en gun hen een zekere vrijheid”

Psycholoog Koen Lowet.
Photo News Psycholoog Koen Lowet.
"Leer de mensen wat het begrip ‘bubbel’ precies inhoudt en gun hen een zekere vrijheid." Dat zegt Koen Lowet als gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Hij reageert daarmee op het standpunt van verschillende virologen in ‘De Standaard’. Zij zeggen daar dat de zogeheten 'losse bubbel' van vijftien niet snel zal terugkomen, nu het principe van vijf vaste contacten vruchten afwerpt.

"Dat cijfer van vijftien dat in juli afgekondigd werd door de Veiligheidsraad heeft veel kwaad gedaan", zegt Lowet. "Eigenlijk betekende dat voor de meeste mensen een vrijgeleide: 'heb maar zo veel contacten als je wil', leek de boodschap. En dat zet dan weer de deur open voor een gedrag waarbij het virus volop kan gaan circuleren. Daarmee heeft men de betekenis van de bubbel helemaal weggenomen.”

Lowet pleit ervoor om de burger duidelijk te maken dat een bubbel inhoudt dat men zijn contacten beperkt. Hoeveel er dat dan kunnen zijn? "Dat varieert", zegt de psycholoog. "Het moet haalbaar zijn om een draagvlak ervoor te kunnen creëren. Die haalbaarheid is voor iedereen verschillend.” 

“Voor een samengesteld gezin is een bubbel van vijf al vlug een onhaalbare zaak. Maar als je hen uitlegt wat het principe van de bubbel inhoudt en een zekere vrijheid gunt, dan zullen ze eerder geneigd zijn om hun contacten zo beperkt mogelijk te houden. Gebruik ook rolmodellen uit verschillende groepen in onze samenleving om dat concept uit te leggen. Dat zal beter werken dan een vast cijfer.”

Lees ook: Uitgebreide losse bubbel komt niet snel meer terug: tot vaccin gevonden is, zal een restrictie nodig blijven
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christophe Loix

  Ik denk dat ik voor veel mensen spreek als ik het volgende zeg. We begrijpen het concept van uw "bubbel" perfect. We trekken er ons enkel niks van aan, omdat we een leven hebben. 't Amusement ermee.

 • ria buyssens

  Wanneer komen er ‘experten’ die ook oprechte zorg hebben voor het welzijn van ons allen ? Het accent blijft nu liggen op het navolgen van de regeltjes. Maar zou het niet kunnen zijn dat als wij ons beter in in vel voelen, we ook opener (kunnen) staan voor minder leuke zaken ?

 • Dino Lefever

  Ik ben op dit moment in Italië. Één ding week ik nu wel. Hier bestaan geen bubbels maar de mensen nemen hier de essentie voor ogen. Ze nemen afstand, dragen maskers, in restaurants is er binnen 2 m afstand tussen de stoelen en niet tussen de tafels want daar zitten geen mensen op. Velen zullen kritiek hebben dat ik op reis ben maar hier voel ik me veel veiliger dan in Brugge of Jabbeke waar per 100000 meer besmettingen zijn dan hier in Toscane. Gisteren 23 op 3.700.000 inwoners. 0,62/100000.

 • Dominique Rosier

  Bubbel,bubbels,losse bubbel.Mhr Lowet heeft groot gelijk.Feitelijk weten ze het zelf niet. U contacten zoveel mogelijk beperken om u en uw familie niet onnodig in gevaar te brengen.

 • Nico de Haan

  En wat is een volle trein? En een vol vliegtuig? Veel kleine bubbeltjes? Hi Hi