Psychiatrisch rapport verklaart Leopold Storme gezond

UNKNOWN

Voor de Brusselse raadkamer is vandaag een derde psychiatrisch rapport neergelegd over de geestestoestand van Leopold Storme, de jongeman die verdacht wordt van de moord op zijn beide ouders en zus. Het rapport, dat er gekomen is op vraag van de familie Storme, beschouwt de jongeman als volledig gezond. Het spreekt, net als een eerder rapport van een psychiater van de verdediging, de experts tegen die door de onderzoeksrechter waren aangeduid. Volgens die experts was Storme schizofreen en moest hij geïnterneerd worden.

De 20-jarige Leopold Storme is op dit moment de enige verdachte van de moord op zijn ouders François-Xavier en Caroline en zijn zus Carlouchka. Die werden op zondag 16 juni 2007 dood aangetroffen in hun stoffenwinkel in de Marollen. De jonge Leopold werd aangehouden omdat hij gelogen had over zijn doen en laten op het moment van de feiten. Hij had eerst gezegd dat hij aan de kust was, maar onderzoek wees uit dat hij wel degelijk in de Marollen was geweest.

Internering
Het Brusselse parket gelooft dat de jongeman zelf zijn ouders en zus heeft omgebracht en wil hem laten interneren. Een eerste psychiatrisch rapport door drie experts, aangeduid door de onderzoeksrechter, verklaarde Leopold Storme immers ontoerekeningsvatbaar omdat hij aan schizofrenie zou lijden. Dat rapport werd onmiddellijk betwist door de advocaten van de jongeman, meesters Jean-Philippe Mayence en Pierre Huet.

Die vonden dat de gerechtspsychiaters voetstoots hadden aangenomen dat Leopold schuldig was en dan een psychiatrische reden hadden gezocht voor zijn daden. Hun eigen psychiatrisch expert sprak de gerechtspsychiaters tegen en verklaarde de jonge Storme gezond.

Onschuldig
Ondertussen had de familie Storme zich burgerlijke partij gesteld tegen onbekenden. Vincent Storme, broer van de vermoorde François-Xavier en oom en peter van Leopold, en de andere familieleden geloven immers in de onschuld van Leopold. Op hun vraag had de raadkamer een nieuw college van drie psychiatrische experts aangeduid en ook dat college heeft Leopold nu gezond verklaard.

Het Brusselse parket heeft nu tot 9 september tijd gevraagd om zijn positie te herbekijken in het licht van dit nieuwe rapport. Blijft het bij zijn vraag tot internering, dan wordt er in de week van 19 oktober gepleit over die internering of een doorverwijzing naar het assisenhof. Gaat het parket akkoord met een assisenproces, dan kan het dossier op 9 september al naar de kamer van inbeschuldigingstelling verwezen worden.

De Brusselse raadkamer heeft inussen beslist dat Storme in de gevangenis moet blijven. Zijn advocaten hadden deze voormiddag om zijn vrijlating gevraagd maar die is geweigerd. Storme zit sinds 18 juni 2007 in de cel op verdenking van moord op zijn ouders en zus.(belga/adv)