Psychiater acht Miguël Ravet toerekeningsvatbaar

Voorzitter Heidi Paepen (rechts) hoorde vandaag de gerechtspsychiater en de familie en buren van slachtoffer Mariette Brasseur (84).
BELGA Voorzitter Heidi Paepen (rechts) hoorde vandaag de gerechtspsychiater en de familie en buren van slachtoffer Mariette Brasseur (84).
Op het assisenproces in Leuven van Miguël Ravet (24) uit Korbeek-Lo kwamen vandaag de gerechtspsychiater en -psycholoog vertellen dat de twintiger op het moment van de feiten toerekeningsvatbaar was. Nadien kwamen enkele getuigen uit de omgeving van het slachtoffer aan bod. Ze hadden enkel lovende woorden over slachtoffer Marie-Henriëtte 'Mariette' Brasseur (84).

Gerechtspsychiater Rudy Verelst vond geen aanwijzingen om te kunnen stellen dat de beschuldigde op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar was. "Er ontbreekt bij hem elke vorm van spijt, wanneer hij aanvoelt dat hij gefaald heeft, zal hij de schuld bij een ander leggen en ontkennen. Hij zal volgens mij zeker niet wakker liggen van deze daden, waarvan hij steeds enige betrokkenheid tegenover mij heeft ontkend", klonk het.

Recidiverend suïcidaal en paranoïde gedrag
De gerechtspsychiater voegde nog toe dat Ravet "recidiverend suïcidaal en paranoïde gedrag" vertoont. "Hij zal frustraties extern afreageren in plaats van tot een oplossing te komen via zelfreflexie. Hij kan eerder dan een normaal persoon tot agressie overgaan in een voor hem frustrerende situatie. Hij heeft psychopate en antisociale borderlinekenmerken, hij leidt aan een persoonlijkheidsstoornis. In moeilijke situaties kan hij hallucineren of waanbeelden zien, al dan niet als gevolg van alcohol- of drugmisbruik", aldus Verelst.

"Ondanks deze gegevens heeft hij voldoende egosterkte en inzicht in zijn handelen om te beseffen wat de gevolgen ervan zijn. Er bestaat een groot risico op het overschrijden van wetten en normen, dit hoeft niet met geweld gepaard te gaan, maar het kan wel", concludeerde de psychiater.

Familie en buren aan het woord
Nadien kwamen de familie van slachtoffer tante Jet, zoals ze haar liefkozend noemden, en enkele buurtbewoners aan het woord. De oudere zus van het slachtoffer kon niet ter plaatse komen als gevolg van fysieke ongemakken, haar verklaring werd voorgelezen door assisenvoorzitter Paepen. "Het was mijn lievelingszus, ze was zacht van aard en had zeker geen vijanden. Ze ging vaak op bedevaart, was ongetrouwd en een fiere dame", stond in de verklaring.

Doodbraaf mens
"Tante Jet was mijn meter en stond goed aangeschreven in de buurt. Het was een doodbraaf mens, aan haar is een goede moeder verloren gegaan", zei haar nicht Madeleine die zich burgerlijke partij stelde in de zaak. "Ze was actief en had altijd plannen ondanks haar hoge leeftijd. Ze poetste nog zelf haar grote woning en was soms niet te beroerd om op een ladder te staan", klonk het.

Bedevaart
Een 92-jarige buurtbewoonster, Irma, kwam verklaren dat Brasseur enorm was geschrokken nadat er op 28 augustus 2012 bij haar bij een inbraak een televisietoestel was gestolen. "Ze had iets gehoord, maar had niemand gezien. Nadien was ze zwaar geschrokken. Toen ik hoorde van haar overlijden, ben ik er in volle snelheid met mijn rollator naartoe gestoven. Ik was ervan aangedaan. Toen ik politie aan haar woning zag, was ik diep onder de indruk", verklaarde de kranige negentiger die met het slachtoffer ooit op bedevaart was geweest naar Bosnië.

"Voor mij was het een heilige", zei een man wiens moeder een goede vriendin was van het slachtoffer. Haar overbuur Albert (89) kon evenmin een slecht woord vertellen over Brasseur.

Toen ik hoorde van haar overlijden, ben ik er in volle snelheid met mijn rollator naartoe gestoven

Buurtbewoonster Irma (92)